Bűnmegelőzés

2023.06.19. 17:30

Legyen önfeledt a nyár, de biztonságosan

Speciális időszak a nyár. Nemcsak a gyerekek és családtagjaik számára, hanem a rendőrségnek is – mondta Huszti Gábor rendőr alezredes, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője azon a sajtótájékoztatón, amelyet hétfőn tartottak Fadd-Domboriban, a nagystrandon.

Hanol Erzsébet

Huszti Gábor rendőr alezredes tartott sajtótájékoztatót a bűnmegelőzésről (Fotó: M. D.)

Nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen Dombori egyike azoknak a turisztikai célpontoknak, amelyekre bűnmegelőzési szempontból a rendőrség a következő hetekben kiemelten figyel. Szálka, Gunaras, Tamási, a bonyhádi és a paksi strand ugyancsak abba a körbe tartozik, ahol találkozni lehet majd bűnmegelőzési járőrökkel. A hivatásos rendőrök mellett közösségi szolgálaton lévő diákok és iskolaőrök látják el ezt a feladatot. Emellett kitelepülésekkel is készülnek, illetve a BikeSafe programban lehetőség lesz a kerékpárok regisztrációjára.

Huszti Gábor a strandolás kapcsán arra kér mindenkit, hogy csakis kijelölt helyen mártózzanak, ússzanak, és ne vigyenek magukkal különösebb értékeket, mert a bűnelkövetők kedvenc helyszínei a fürdőhelyek. A fesztiválozóknak azt tanácsolta, hogy indulás előtt tájékozódjanak a szervező oldalán az elvárásokról, így elkerülve, hogy bűncselekmény vagy baleset áldozatává váljanak. A különböző rendezvényeken, szórakozóhelyeken pedig senki ne hagyja őrizetlenül az italát, nehogy olyan tudatmódosító kerüljön bele, amely nem kívánt bódulatot idéz elő, növelve az áldozattá válás esélyét. 

Kiemelt figyelmet fordít a rendőrség a bűnmegelőzésre vármegyénk kedvelt fürdőhelyein (Fotó: M. D.)
Fotó: Denes Martonfai

A nyaralóknak arra hívta fel a figyelmét, hogy távollétük alatt se legyen felügyelet nélkül az otthonuk. Érdemes megkérni valamelyik családtagot, szomszédot, hogy időnként nézzen rá a házra, és ürítse a postaládát, hogy az se árulkodjon a távollétről. De akár a körzeti megbízottat is lehet tájékoztatni az elutazásról. A nyaralás alatti posztolás a közösségi médiában információt ad arról, hogy üres a ház. Érdemes ezért úgy beállítani, hogy azt csak a közeli ismerősök lássák, vagy meghagyni a posztolást akkorra, amikor már hazaértünk, és akkor is jobb tudatni, hogy a nyaralás már a múlt. 

A rendőr alezredes arra is kitért, hogy az álló autóban senki ne hagyjon magára sem gyereket, sem felnőttet, de még háziállatot sem, mert a kánikulában a kocsi pillanatok alatt felforrósodik, ami akár végzetes következményekkel is járhat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában