Vérszívók

2023.08.28. 12:44

Tolna vármegyében összesen 5835 hektáron védekeznek a rovarok ellen

A következő napokban folytatódik a kifejlett szúnyogok elleni védekezés, a kezeléseket földi úton, a települések lakott részein végzik platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel.

Teol.hu

A kép illusztráció.

A héten kilenc vármegye háromszázkilencvenegy településén és a főváros hat kerületében dolgoznak a szakemberek. Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegye területén, valamint a fővárosban lehet találkozni a napnyugtát követő esti, késő esti órákban a gyérítést végző járművekkel.

Tolna vármegyében összesen 5835 hektáron védekeznek a rovarok ellen. Kedden Bölcske, Madocsa, Paks; szerdán Dunaföldvár, Bogyiszló, Dunaszentgyörgy, Gerjen, Fadd, Tolna, Gyönk, Regöly, Simontornya, Tamási, Varsád; csütörtökön Decs, Őcsény, Sárpilis, Báta, Pörböly, Szekszárd, Koppányszántó, Nagykónyi és Tamási településen végeznek majd földi kémiai gyérítést.

Az elmúlt hét meleg időjárása kedvezett a szúnyogok szaporodásának, ilyenkor a lárvák akár egy hét alatt képesek kifejlődni. A központi szúnyoggyérítés azokra a területekre terjed ki, ahol a legnagyobb a szúnyogártalom. A központi szúnyoggyérítés mellett minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen.

A szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, madáritatókban, gumiabroncsokban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok. Ha nincs szükség ezekre a vizekre, öntsük ki. Ha a virágalátétben, madáritatóban áll a víz, érdemes hetente többször kicserélni, ezzel is megszakítva a lárvák fejlődési ciklusát. Ha valaki tartályba, hordóba gyűjti az esővizet, fedje le a tartályt, kössön rá egy szúnyoghálót és máris sokat tett a szúnyogok ellen.

A központi szúnyoggyérítés területi listája és az időpontok nyomon követhetők a katasztrófavédelem weboldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában