Vádirat

2023.10.31. 11:09

Majdnem sikerült több házat is leégetnie a férfinek, aki el akarta tüntetni a lomokat

A Szekszárdi Járási Ügyészség hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntette és gondatlan közveszélyokozás vétsége miatt emelt vádat egy 37 éves férfi ellen – tájékoztatott a Tolna Vármegyei Főügyészség.

Teol.hu

Illusztráció: Shutterstock

A vádirat szerint a vádlott és testvére tulajdonában van egy Szekszárdhoz közeli településen lévő ingatlan, melynek udvarán a vádlott 2022. májusa előtt engedély nélkül 12 köbméter lomos hulladékot, valamint 8 köbméter, építésből illetve bontásból származó hulladékot gyűjtött és tárolt.

A Hulladéktörvény alapján tilos a hulladékot felhalmozni, azt a gyűjtés, a szállítás, a kezelés szabályaitól eltérő módon elhagyni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni és kezelni.

A vádlott az általa összegyűjtött hulladékot azért, hogy azokat eltüntesse, megsemmisítse, 2022. július 7-én délután az ingatlan területén engedély nélkül meggyújtotta. Ennek során azonban a vádlott elmulasztotta a kellő körültekintést, ezért a kialakult tűz a szomszédos lakóépületet veszélyeztette, sőt a szomszéd épületnek a vádlott udvara felé néző oldalán a ragaljára rögzített műanyag lambéria a hő hatására meg is olvadt.

A vádlott által gyújtott tűz okán keletkezett füstöt a közelben tartózkodó rendőrjárőrök észlelték, a tűzoltókat értesítették. A kiérkező tűzoltók a tüzet sikeresen megfékezték még azt megelőzően, hogy a szomszédos ingatlanra ténylegesen is átterjedt volna.

A vádlott magatartása miatt kialakult tűz közvetlenül a szomszéd ház mellett található további két közeli ingatlant is veszélyeztette, ugyanis a tűz a gyors beavatkozás hiányában ezen ingatlanokon keresztül szabadon terjedhetett volna tovább, különösen nagy értékű anyagi javakat veszélyeztetve ezzel.

A büntetlen előéletű vádlottal szemben a járási ügyészség halmazati büntetésül végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában