Csalók

2023.11.16. 14:15

Családok teljes megtakarítása tűnhet el egy pillanat alatt

Újabb és újabb módszerekkel próbálják megrövidíteni a csalók a gyanútlan embereket. Nem árt az egészséges bizalmatlanság és a fokozott körültekintés.

Révészné Hanol Erzsébet

Újabb és újabb módszerekkel próbálják megrövidíteni a csalók a gyanútlan embereket (Képünk illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Szinte nem múlik el nap anélkül, hogy ne érkezne híradás a rendőrségtől online térben elkövetett csalás ügyében. Komlósiné Kis Anett, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a vagyon elleni bűncselekmények túlnyomó részét már ily' módon követik el a bűnözők. Míg korábban az úgynevezett unokázós csalók károsítottak meg nagy számban idős embereket, addig napjainkban családok teljes megtakarítása tűnik el pillanatok alatt egy meggondolatlan lépés miatt.

Az egyik jellemző próbálkozás, amikor valamelyik pénzintézet nevében telefonál a csaló, és a bankrendszert ért támadás vagy gyanús utalás meséjével próbálja arra bírni a célszemélyt, hogy adja meg az adatait. Az ellenőrzéshez küld egy linket, az így továbbított szoftver letöltésével azonban teljes hozzáférést kap a csaló az „ügyfél” eszközéhez, a banki adatok megadásával pedig szabad utat a számlához.

Szintén elterjedt módszer, hogy a Netflix nevében küldenek sms-t, emailt, arra hivatkozva, hogy elmaradás van a szolgáltató felé. Az üzenetben kapott linkre kattintva egy ál-Netflix felületre irányítják az áldozatot, aki ha ott megadja a kért adatokat, búcsút inthet a pénzének. Gyakori az is, ha valamelyik hatóság, akár a NAV, akár a rendőrség nevével visszaélve küldenek üzenetet az adathalász csalók, adóvisszatérítésre, vagy éppen kifizetetlen közigazgatási bírságra, például tilosban parkolásra hivatkozva. Egy valótlan honlapra átirányítva a felhasználót, személyes és banki adatokat próbálnak megszerezni.

Az internetes apróhirdetések útján elkövetett csalások ugyancsak mindennaposak. Jellemző, hogy a csaló vásárlási szándékkal jelentkezik egy meghirdetett termék kapcsán, és meggyőzi az eladót, hogy mivel az általa meghatározott futárszolgálattal szeretné megkapni az árut, ő majd intézi az ezzel kapcsolatos teendőket. Erre példa a közelmúlt egyik legjelentősebb esete.

Komlósiné Kiss Anett elmondta, hogy tavasszal közel hárommillió forintot emeltek le csalók egy paksi család számlájáról, miután a sértett felesége az online térben kínált eladásra egy terméket, amelyre vevőként egy csaló jelentkezett. Felajánlotta az eladónak, hogy egy futárszolgálat munkatársát küldi el a csomagért, ezért egy linket küldött, melyen a személyes adatokat kellett kitölteni. A gyanútlan sértett megadta az adatait, ezzel hozzáférést biztosított a csalónak a bankszámlájukhoz.

A paksi nyomozók azonnal elkezdték visszakövetni a szálakat, kiderítették, hogy a bűnözők az ország számos pontján követtek el hasonló módszerrel csalásokat. Az általuk okozott kár a több 10 millió forint. A rendőrök ezidáig tizennégy gyanúsítottat hallgattak ki. Közülük egy 24 éves férfi letartóztatásban várja az ügy folytatását.

A szóvivő elmondta, hogy az ilyen esetek felgöngyölítése érdekében, az úgynevezett Mátrix Projekt részeként minden vármegyében létrehozott egy-egy szakértői csoportot a rendőrség. Ezek tagjai nemcsak kiváló nyomozók, hanem kimagasló informatikai tudással is rendelkező rendőrök. De a legjobb az lenne, ha meg sem történne a baj, ez pedig nagyban az egyéni körültekintésen múlik. Komlósiné Kiss Anett szerint tanácsos, ha némi egészséges bizalmatlansággal fogadjuk az ismeretlenektől érkező telefonos és internetes megkereséseket.

Ha például telefonon, a bankra hivatkozva keresik az embert, érdemes visszakérdezni, ezzel elbizonytalanítva a telefonálót. A bankkártya adatait, a CVC-kódot, a lejárati időt semmiképpen sem szabad megadni, és a pénztárcában se legyen a kártya mellett felírva a PIN-kód. A csomagokra egyébként is fontos fokozottan odafigyelni, ne hagyjuk azokat őrizetlenül. 

A személyes információk védelme érdekében nem szabad megfeledkezni a biztonságos technikai környezetről: vírusirtó, tűzfal, frissítések. Érdemes erős jelszavakat választani, azokat rendszeresen megváltoztatni, ezenfelül két- vagy többfaktoros azonosítást választani például az internetes bank esetében. Ott egyébként az internetes vásárlások limitösszegét is be lehet állítani, amit csak akkor emel fel a számlatulajdonos, ha ő maga fizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában