Riasztás

2023.11.27. 16:01

Hőgyészi lakóházhoz robogtak a tűzoltók

Bejelzett egy szén-monoxid-érzékelő péntek délután Hőgyészen, egy Fő utcai lakóházban – közölte hétfőn a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Teol.hu

A kép illusztráció.

Az épületben egy cserépkályha és egy nyílt égésterű gázbojler is üzemelt. A műszaki mentés helyszínére riasztott tamási önkormányzati tűzoltók rekonstruálták az esetet, amely során veszélyes határértéket mértek. A tűzoltóegységek felhívták a lakók figyelmét, hogy a fűtőberendezéseket a felülvizsgálatig ne használják, továbbá a kéményseprőket is értesítették.

Szén-monoxid-mérgezések megelőzése

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, sem az emberek, sem az állatok nem tudják érzékelni. Nagyon mérgező, ha a szoba levegőjének csak egy százalékát eléri a koncentrációja, már perceken belül halált okoz. Akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor állandó és automatikus szellőzésről kell gondoskodni. Nem elég néha kinyitni az ablakot. Érdemes ezek mellett a fűtőeszközöket, lánggal működő vízmelegítőket évente egyszer szakemberrel ellenőriztetni és egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

A katasztrófavédelem honlapján elérhető a szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában