Hajdan

2023.12.17. 09:00

Rendőrök elől menekült az ékszerrabló, Kakasdon fogták el

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Menekült a rendőrök elől az ékszerrabló, Kakasdon fogták el (Illusztráció: Shutterstock)

25 ÉVE „a két évig tartó, minden részletre kiterjedő vizsgálatok befejezésével Mórágyon bejelentették: az üveghutai (bátaapáti - a szerk.) telephely földtanilag alkalmas a kis- és közepes radioaktivitású hulladékok tárolására” – tudósított az eseményről a a Tolnai Népújság 1998. december 11-i száma. „A terület alkalmasságáról Balla Zoltán, a Magyar Állami Földtani Intézet főosztályvezetője beszélt a Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulás (TETT) Mórágyon tartott ülésén. Indoklásában a tudós elmondta, hogy az atomtemető tervezett helyén lévő kőzettestből több, mint hatszáz év alatt jutnak a felszínre a vizek. Ez pedig bőségesen elegendő arra, hogy a vizek ne vigyenek magukkal a felszínre radioaktivitást. A tárolóban egyébként is olyan védelmet alakítanak ki, hogy onnan radioaktív anyag nem távozhat.”  

25 ÉVE Pécsett egy román állampolgárságú férfi kirabolt egy ékszerboltot – kezdte tudósítását a bűncselekményről a Tolnai Népújság 1998. december 10-i száma. ”A férfi pár perccel zárás előtt lépett a boltba, pisztolynak látszó tárggyal megfenyegette az eladókat, majd a három kilónyi, 10-15 millió forintot érő ékszert tálcástól besöpörte egy műanyag reklámszatyorba. Magához vett még 250 ezer forint készpénzt és elszelelt. Amint a rabló taxiba szállt, a rendőrség hírrendszerén valamennyi szolgálatban lévő értesült arról, hogy a keresett személy a hatos főközlekedési úton Budapest felé halad. Az éppen Kakasdon tartózkodó forgalom-ellenőrző járőrök is hallották a felhívást. Miután elhaladt mellettük a taxi, a járőrautóval üldözőbe vették, megelőzték, majd megállásra kényszerítették az autót. Annak vezetője azonnal engedelmeskedett a felszólításnak. Amint az autó megállt, kiugrott belőle a rabló és futásnak eredt. Két közlekedési rendőr üldözőbe vette, majd a hóban legyűrte és megbilincselte a rablót. Egy szatyorban és a rabló zsebeiben az ékszereket és a pénzt is megtalálták.”

25 ÉVE a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn nagy sikerrel vitte színre a Pittiplatsch hat Geburstag (Pittiplatsch születésnapja) című zenés mesejátékot, Kozáry Ferenc és a Holló együttes közreműködésével. „Négy vidám kópé, fülbemászó muzsika, ihletett előadás: ennyi kell mindössze nemcsak a jó szórakozáshoz, hanem a közönség, a gyermekek nyelvtudásának fejlesztéséhez is.”

Kozáry Ferenc, Sili Károly és Ritter Péter a Pittiplatsch hat Geburstag című mesejátékban
Fotó: Ótós Réka

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában