Ne váljon áldozattá!

2024.02.27. 10:21

Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni

A dombóvári rendőrök tájékoztató előadást tartottak az internetes csalásokról Kaposszekcsőn – tudtuk meg a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól.

Teol.hu
Az internetes csalásokról tartottak előadást Kaposszekcsőn
Forrás: police.hu

Sajnálatos tény, hogy egyre több csaló próbálkozik az online térben azzal, hogy minél több áldozatot szerezzen. A módszereik nagyon változatosak. A csalók ellen a hatóságok, a banki szektor és különböző szervezetek közösen veszik fel a harcot a Mátrix Projekt keretében. Ennek részeként a rendőrség munkatársai rendszeresen felkeresik a kisebb településeken élőket is, és előadásokat, interaktív beszélgetéseket szerveznek, hogy minél szélesebb körhöz jussanak el az információk, amelyekkel a csalók elleni küzdelem sikeres lehet.

A dombóvári rendőrök ezúttal Csalások a kibertérben címmel tartottak interaktív előadást Kaposszekcsőn. A szakemberek a bűnözők módszereiről és az interneten elkövetett csalások típusairól beszéltek. Ezt követően pedig felhívták a figyelmet a gyanús jelekre, melyekről felismerhető a bűnözők szándéka, valamint arra is, hogy mit tehetünk az áldozattá válás elkerüléséért.

A megjelentek között volt egy hölgy, aki egy online csalás érintettje volt, és elmesélte saját tapasztalatait a többieknek.

Fogadják meg tanácsainkat, hogy Önök NE váljanak áldozattá!

  • Pénzösszeg fogadásához a néven, számlaszámon, esetleg e-mail-címen, telefonszámon kívül másra nincs szükség, ha valakinek ez nem elég, akkor azonnal szakítsák meg vele a kapcsolatot!
  • Soha ne adják ki telefonon internetbanki azonosítóikat, fizetéshez szükséges bankkártyaadataikat! Ugyanis a bankkártya-azonosító, az érvényességi idő és a háromjegyű CVC-kód segítségével a csalók hozzáférhetnek a pénzükhöz.
  • Más kérésére semmilyen alkalmazást, programot ne telepítsenek a számítógépre vagy a mobiltelefonra, még akkor sem, ha azt a bank vagy szolgáltató nevében kérik!
  • Az online piactéren soha ne fizessenek, ha Önök az eladók!
  • Internetes vásárlás esetén lehetőleg kizárólag az erre létesített, feltöltött virtuális kártyát, webkártyát használjanak! Ezen csak alacsony összeget tartsanak, illetve minden esetben mérlegeljék az előre fizetés kockázatát, legyen gyanús, ha utánvétre nincs lehetőség!
  • Kérjenek értesítést a bankuktól a számlájukat vagy kártyájukat érintő műveletekről, pénzmozgásokról, továbbá állítsanak be limiteket, regionális és online korlátozást bankkártyáikra!
  • Mindig nézzenek utána, ellenőrizzék az adott oldalt, mielőtt vásárolnának, nem valószínű, hogy Önök lesznek az elsők, akiket megpróbálnak átverni, és ennek általában nyoma van az interneten.

A KiberPajzs elnevezésű projekt honlapján – kiberpajzs.hu – a témához kapcsolódóan további információk olvashatók.

 

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában