Police Cafe

2024.02.12. 14:00

Hatékony megoldásokat kerestek az önvédelemhez

Múlt hét elején, a Biztonságosabb Internet Napja alkalmából Kiber Biztonsági Police Cafe volt Szekszárdon, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. A bűnmegelőzési alosztály civil internethasználókat hívott erre, hogy közösen gondolkodva hatékony megoldásokat, eszközöket találjanak, azért, hogy a lakosság digitális tudása javuljon, önvédelmi képességének szintje emelkedjen.

Szepesi László

Civilekkel egyeztetett a rendőrség az internetes csalások megelőzéséről (Fotó: M. D.)

Nagyon fontos, hogy kevesebb embert csapjanak be, károsítsanak meg az interneten garázdálkodó csalók.

A Police Caféról megírtuk, hogy négy jókora asztalnál külön-külön folyt a vita, a megoldás keresése, más-más szempont szerint. A ötleteket négy hatalmas papírlapra írták, s bő negyedóra elteltével minden lap egy asztallal odébb került. Így a különféle érdeklődésű, foglalkozású résztvevők, saját ismereteik alapján különböző javaslatokkal bővítették az ötlettárat.

A sok észrevételt, javaslatot azóta értékelték a szervezők, és Huszti Gábor rendőr alezredes, a bűnmegelőzési alosztály vezetője a friss tapasztalatok alapján egyértelműen sikeresnek tartja a Police Cafét.

Magukénak érezték a problémát

Elmondta, a különböző irányból, különböző szektorból érkező, más érdekeltségű, más ismeretekkel rendelkező résztvevők mind magukénak érezték a problémát, mindenkinek megvolt valamilyen szinten kapcsolódása a megoldandó feladathoz. A sokoldalúságból adódóan a körbejáró ívekre minden asztalnál tudtak a korábban felírt megjegyzésekhez, javaslatokhoz újakat hozzátenni.

Segítették kérdésekkel a vitát a témagazdák, akiknek nem volt mindig könnyű a feladatuk, mert rövid idő, húsz perc alatt kellett az ívükön jelölt témakörben véleményt egyeztetni, kialakítani.

Érdekes volt, folytatta, az internet hasznos és káros voltáról alkotott közös döntések eredménye. A néha éles, de mindig konstruktív vita során három asztalnál végül az a megállapítás született, hogy 50–50 százalékban kedvező, illetve kedvezőtlen következménye van a világhálónak, viszont annál az asztalnál, ahol az önkormányzatok, a rendőrség, az oktatás és a média képviselői ültek, ennél keményebb volt a bírálat, ők 80 százalékban az internetet rossz hatásáról, következményeiről beszéltek.

A bűnözők a jóhiszeműségre apellálnak

A polémia folyamban a szervezők nem olyan információkat vártak, amelyeket eleve ismernek, hanem arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők mit tapasztaltak, milyen ismeretekre tettek szert. A civil oldalról érkezett jelzések megerősítették azt a megállapítást, hogy az online térben elkövetett vagyon elleni bűncselekmények elkövetői az emberek felkészületlenségére, jóhiszeműségére apellálnak, az emberi tényezőket véve figyelembe, kihasználják, hogy sokan óvatlanul megadják nekik banki adataikat, vagy letöltenek egy káros programot. Ezt kell visszaszorítania az online tudatosság növelésével.

Vizsgálták a beszélgetések során azt, hogy a világhálót használók az internet milyen részein szörföznek leginkább. Kiderült, egyre kedveltebb a Tik-Tok, ahol rövid, villanásnyi információ-zuhanyt zúdítanak az emberekre. Ez viszont hasznos lehet a tudatos online használat érdekében is. Esetleg úgy, hogy ne rendőr vagy szakember mondja el a szükséges információkat, hanem népszerű influenszerek hívják fel a figyelmet a leselkedő veszélyekre.

Egyre többet használják az internetet az idős emberek. Több mint negyven százalékuk aktívan teszi ezt. Az pozitív tény, hogy ők az átlagosnál jobban figyelnek a tanácsokra, figyelmeztetésekre, de gond, hogy a rohamtempóban változó internet alakulását nem tudják folyamatosan követni. Itt nő a család szerepe, ugyanis egyre többször fordul elő, hogy az új dolgokra fogékonyabb fiatalok adják tovább az ismereteket az idősebb korosztály tagjainak.

A negatív jelenségek keresése során az is szóba került, hogy néha tapasztalni bizalmatlanságot a rendőrökkel szemben, amit gyakran arra alapoznak, hogy nekik sem mindig megfelelőek a kiberbiztonsággal kapcsolatos ismereteik. Az tény, mint minden más bűncselekmény esetében, úgy itt is, hogy a csalók, bűnözők járnak elöl, ők jönnek újabb és újabb praktikákkal, s utólag kell ezek ellen tenni a bűnüldözőknek.

Kattintás előtt tanácsot lehet kérni a rendőröktől

A találkozó bizonyította, hogy kiváló együttműködés alakulhat ki a civilek és a rendőrök között, s dr. Varga István, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa azt javallta, hogy a kiberbiztonság jobbítása érdekében negyedévenként rendezzenek ilyen Police Cafét.

Elhangzott egy hasznos tanács a rendőrség részéről, az, hogy, ha bármilyen gyanúsnak tűnő kéréssel, felhívással találkoznak, még mielőtt válaszolnának, vagy kattintanának a felkínált linkre, netán pénzt utalnának egy megadott címre, kérjenek tanácsot e-mailben a [email protected] címen. Küldhetnek ide képeket, képernyő fotókat is. A rendőrség szakemberei munkanapokon azonnal megvizsgálják a kérést, s ismerve a legtöbb csaló módszert, nyomban válaszolnak. Így megelőzhetnek bűncselekményeket, a kérdező nem szenved kárt, nem válik áldozattá, s a rendőröknek pedig előny, hogy nem történik újabb bűncselekmény, amit ki kellene nyomozniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában