Törvényszék

2024.02.21. 17:03

Levágott állatfejeket vitt az otthonába

Trófeák eltulajdonításával több százezer forintos kárt okozott az egyik vadásztársaságnak, korábban pedig munkáltatójának egy férfi. A bíróság előtt kell felelnie.

Révészné Hanol Erzsébet

Illusztráció: Getty Images

Másodfokon folytatódott a Szekszárdi Törvényszéken annak a férfinak az ügye, aki trófeák eltulajdonításával több százezer forintos kárt okozott az egyik vadásztársaságnak. 

Otthonába vitte a bika fejét a trófeával együtt

Dr. Bajusz János sajtótitkár elmondta, hogy a vádlott golyós lőfegyverek tartásához szükséges engedéllyel és fegyverekkel rendelkezik, 8-10 éve tagja egy Tolna megyei vadásztársaságnak. Az elsőfokú ítélet szerint 2018. szeptember 15-én vadászat közben meglátott egy lőtt sebzésű gímszarvas bikát, amelyet egyészségügyi okokból lelőtt. Ezt követően az állat fejét levágta, és az előírásoknak megfelelően elhelyezte a testében a beazonosításhoz szükséges eszközt, a krotáliát, majd a hűtőházba vitte. A férfi a kilövést, annak helyszínét és a krotáliaszámot a beírókönyvbe bejegyezte, azt azonban nem, hogy az elejtés egészségügyi okból, sebzett szarvasra történt. Az állat fejét a trófeával együtt otthonába vitte, így jogtalanul eltulajdonította. A vadásztársaságnak ezzel 600 ezer forint kárt okozott.

Dámszarvas és őzbak fejet is lopott 

Később, 2020 novemberében a férfi a vadásztársaság területén talált egy elhullott őzbakot, amelynek fejét levágta, otthonába vitte, azt a trófea megszerzése érdekében szintén jogtalanul eltulajdonította, ismételten 600 ezer forintos kárt okozva. Egy korábbi esetet is felróttak neki, 2017-ben ugyanis, amikor közfoglalkoztatottként dolgozott az egyik megyei erdészetnél, talált egy elpusztult dámszarvasbikát. Az elhullott állat fejét levágta, hazavitte, holott a talált trófeát a munkáltatója felé be kellett volna szolgáltatni, így ismét lopást követett el. Munkája során további három dámszarvasbika lapátot is talált, amelyeket szintén jogtalanul eltulajdonított. A vádlott ezzel összesen 419.250 forint kárt okozott.

A Tamási Járásbíróság a férfit 2 rendbeli lopás bűntette, lopás vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt 2 év próbaidőre felfüggesztett 8 hónap börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet ellen a vádlott részbeni felmentés, illetve a büntetés enyhítése végett fellebbezett. Márciusban újabb tárgyalást tartanak az ügyben a Szekszárdi Törvényszéken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában