Kamera

2024.02.19. 20:00

Ezt lopják a magyarok az üzletekben

Az elmúlt években rekordmagas lett az infláció, az élelmiszerárak megugrottak, a boltok forgalma bezuhant, a lopások száma viszont megnőtt. A jó minőségű vagyonvédelmi biztonsági kamerarendszereknek köszönhetően az esetek többségében az elkövetőkről kiváló minőségű felvétel készül, amely a rendőrség munkáját nagyban támogatja a feljelentést követő nyomozás idején.

Mauthner Ilona

A kamerák általában segítenek lebuktatni a tolvajt

Forrás: MW

Egyre kevésbé lehet beszélni egyszerű, megélhetési élelmiszerlopásokról: a hangsúly áthelyeződött a szervezett, sorozatos, megrendelésre, továbbértékesítési céllal történő eltulajdonításra. A fejlett vagyonvédelmi biztonsági kamerarendszerek révén az esetek többségében az elkövetőkről jó minőségű felvétel készül, amely a rendőrség munkáját nagyban támogatja a feljelentést követő nyomozás idején.

A bolti lopás nem újkeletű

A bolti lopás nem újkeletű jelenség, létezik, mióta boltok vannak. Az utóbbi időben azonban szinte minden kiskereskedő azt tapasztalta, hogy egyre többen és egyre nagyobb mennyiségű áruval távoznak fizetés nélkül a boltokból, írta a mindmegette hírportál.

Az elmúlt egy-két évben gyakran születtek cikkek arról, hogy a boltok hogyan védekeznek a lopás ellen. Egyes helyeken műanyag dobozba zárva kerülnek a polcokra a dezodorok vagy a sajtok, máshol a pezsgőnek csak a fotója látható az üzletben, és a kasszánál kell kérni a palackot, ha valaki szeretné megvásárolni. Az ehhez hasonló óvintézkedések nem újak, hiszen már régóta áruvédelmi matricával látják el a rúd szalámikat, drágább sajtokat, füstölt halakat, sőt a friss csirkehúst is.

Megélhetési és üzletszerű lopások

A bolti lopások két kategóriára oszthatók: az egyikben azért nyúlják le a terméket, mert nem tudnák kifizetni, a másik esetben pedig azért, hogy azt tovább értékesítsék.

- Kollégáink folyamatosan elemzik ezeket az elkövetői magatartásokat, és újabb és újabb technikai megoldásokat vezetünk be a visszaélések csökkentése érdekében. Például blokkal működő kiengedő kapukat telepítettünk az önkiszolgáló kasszáinkhoz, ahol csak blokk ellenében tudják vásárlóink elhagyni áruházaink területét – mondta az egyik multi üzletlánc kommunikációs menedzsere.

Mindenhol nőtt a bolti lopások száma

A legtöbb üzletben külön statisztikát vezetnek a bolti lopásokról. A válaszokból kiderült, hogy a felderített elkövetések száma és értéke is jelentősen emelkedett a két évvel ezelőtti évhez viszonyítva. 

Leginkább a húsfélék, ezek közül is a csirkemellfilé, sertéscomb, sertéskaraj, a csemege termékek, főleg szalámik a tolvajok zsákmányai, de a sajtok, az alkohol, a pisztácia, az édesség, a ruha és a barkácstermékek is a legtöbbször ellopott tételek listáján szerepelnek. Van ahol az égetett szeszek, az édességek és a vegyiáru termékek, a prémium és márkatermékek tartoznak a lopásérzékenyebb áruk közé.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában