Bűnözők

2024.03.14. 14:00

Internetes csalók és az unokázók is a pénzre hajtanak

Több millió forinttal károsítottak meg egy szekszárdi asszonyt az úgynevezett unokázós módszerrel. Az internetes csalók mellett egy ideig visszaszorultak ezek a bűncselekmények.

Révészné Hanol Erzsébet

Mindig újabb és újabb ötletekkel rukkolnak elő az internetes csalók, hogy pénzhez jussanak kiszemelt áldozataiktól. Debreceniné Farkas Edit, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense tudatta, az elmúlt napokban sok feljelentés érkezett internetes csalásokról. Volt, akit egy magát hitelügyintézőnek kiadó ismeretlen csapott be. A beígért kölcsön folyósítása fejében 290 000 forint közvetítői díjat utaltatott el, majd köddé vált. Egy másik feljelentő figyelmetlen volt, és átvett egy olyan csomagküldeményt, amit meg sem rendelt, ezzel 13 500 forint kára keletkezett.

Rengeteg feljelentés érkezett internetes csalók miatt.
Az internetes csalók sokszor banki ügyintézőnek adják magukat.

Kreatívak az internetes csalók

Továbbra is rendszeres, hogy magukat banki ügyintézőnek kiadó bűnözők ráveszik a gyanútlan ügyfeleket, hogy távoli elérést biztosító programot telepítsenek a gépükre, telefonjukra. Közben a személyes és bankkártyaadataikat fondorlatos módon megszerezve eltüntetik a folyószámlákról a pénzt. Egy sértettnek így okoztak a héten 600 000 forint kárt.

Emellett újra megjelentek az unokázós csalók. A vezetékes telefonon bejelentkező csalók rendőrnek vagy ügyvédnek adják ki magukat. Egy közeli családtagra hivatkozva kérnek pénzt annak fejében, hogy a bajba került szabadon távozhasson. Egy esetben 2 millió forintot kértek ilyen indokkal, de a bejelentő nem tett eleget a kérésnek, mivel gyanította, hogy át akarják verni. Egy másik esetnél egy szekszárdi asszony sajnos kevésbé volt gyanakvó, mivel egy ügyvédként bemutatkozó ismeretlen a lányára hivatkozva kért tőle pénzt. A csalók 7 millió forinttal rövidítették meg.

A Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsai

  • Kérjük, hogy idegen hívás, SMS, e-mail esetén legyenek bizalmatlanok!
  • Ha bármilyen szokatlan kérés, sürgető üzenet érkezik, gondolják át, mennyire reális, amit kérnek önöktől!
  • Ha gyanús, hogy csalók állnak a háttérben, keressék kollégáinkat a [email protected] címen!
  • Eszközeik biztonságát szolgálja a vírusirtó és a tűzfal alkalmazása, az időnkénti frissítések; a biztonságos jelszavak, azok rendszeres megváltoztatása; a két- vagy a többfaktoros azonosítás; valamint a biztonságos internetkapcsolat.
  • A személyes és a banki adatokat idegenekkel megosztani tilos! Belépési azonosítók, bankkártyaadatok, biztonsági kódok kiadásával szabad hozzáférést engednek a bakszámlán lévő pénzükhöz.
  • Az online csalásokkal kapcsolatos aktuális tudnivalókról a kiberpajzs.hu oldalon tájékozódhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában