Tűzoltó-olimpia

2017.08.04. 08:15

Zsúfolásig telt atlétikai stadionban versenyeztek a diáktűzoltók Villachban

Árvai Imre személyében Tolna megyei résztvevője is volt a nemrégiben befejeződött villachi tűzoltó-olimpiának.

Hanol Erzsébet

Mindenkinek előre meghatározott feladatai vannak

Forrás: Beküldött fotó

A Nemzetközi Tűzoltó Szövetség nemrégiben az ausztriai Villachban rendezte meg a tűzoltó-olimpiaként is emlegetett Felnőtt és Ifjúsági Nemzetközi Tűzoltóversenyt. Hazánkat nemcsak a versenyző csapatok, hanem több versenybíró, köztük Árvai Imre tűzoltó alezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálatának tagja is képviselte.

Elmondta, hogy huszonhét ország több mint 3500 versenyzője vett részt az eseményen, 550 versenybíró és más kisegítő személyzet közreműködésével. A felnőttek nemzetközi tűzoltóversenyét tizenhatodik alkalommal szervezték meg, s miként a sportolók olimpiája, úgy ez is négy- évente esedékes. A hivatásos tűzoltók versenyén Magyarország egy tíztagú válogatottat indított. Ebben a kategóriában a hagyományos tűzoltósport versenyszámokban mérték össze erejüket a csapatok: kismotorfecskendő-szerelés, százméteres akadályfutás, négyszer százméteres váltófutás, valamint horoglétramászás. Árvai Imre elmondta, hogy a CTIF (Nemzetközi Tűzoltó Szövetség) szabályai szerint megrendezett ifjúsági versenyt kétévente szervezik meg. Ide a Magyar Tűzoltó Szövetség delegálja az országos verseny győzteseit.

Árvai Imre (a kép bal szélén) a nemzetközi versenybírói gárdával Forrás: Beküldött fotók

A szekszárdi tűzoltó alezredes először 1999-ben volt jelen az ifjúsági tűzoltók nemzetközi versenyén. Verseghy Zsuzsa tanárnővel a tolna-mözsi gyerekeket vezették ki a Franciaországban rendezett megmérettetésre, később pedig – miután 2002-ben ismét megnyerték a hazai versenyt – a 2003-as ausztriai nemzetközi erőpróbán álltak rajthoz a tolna-mözsi diáktűzoltók. Ez volt az első év, hogy Árvai Imre versenybíróként is tevékenykedett, és mostanra már nyolc tűzoltó-olimpiát tudhat maga mögött az ifjúságiak versenybírójaként.

Tartalmas program

Elmondta, hogy az egyhetes verseny során a 11–16 évesekből álló ifjúsági csapatok számára edzéssel telt az első három nap. Hiába azonosak ugyanis a szabályok, az egyes országokban más-más szokások lehetnek jellemzőek, így viszont azonos feltételeket teremtettek minden csapat számára. Ezekben a napokban rendezték a nemzetek bemutatóját is, ami nemcsak a többi ország ételeinek, látnivalóinak, jellegzetességeink megismerését szolgálta, hanem a barátkozást is. A szervezők is kitettek magukért, és a megnyitó ünnepségen olimpiai láng is gyúlt. A csütörtöki verseny levezetéseként játékos, vizes vetélkedők vártak a csapatokra, pénteken pedig kirándulást tettek a házigazda ország egy-egy nevezetességénél. A kis olimpia szombaton záróceremóniával fejeződött be.

Szigorú szabályok

A CTIF szabályai szerinti verseny során minden csapattag egy számot visel, és előre meghatározott feladataik vannak. Egyrészt akadálypályát kell leküzdenie a versenyzőknek, hatvan méter után pedig két irányban vannak feladatok. A csapat egyik felének puttonyfecskendőből kell öt liter vizet pumpálnia a célhelyre, majd az eszközfelismerő állványnál beazonosítaniuk a különböző tűzoltó szakfelszereléseket. A csapat másik fele ez idő alatt négy tömlőből alapvezetéket szerel, aztán a kötöző állványnál az előírt speciális csomókat kötik meg. A másik versenyszám a 400 méteres váltófutás, ami alatt többek között létramászás, tömlőgurítás, gátakadály és szerelési feladat is vár a csapatokra.

A verseny párhuzamosan két pályán zajlott, és mindegyiken nyolc bíró – valamennyien más országból – felügyelte a gyerekek teljesítményét, hogy megfelelő-e a tömlőfektetés, a kapcsok, hogy minden szabályszerű-e. Mindegyik versenybíró egy-egy szakaszért felelt, majd a főbíróval beszélték meg a tapasztalatokat. A hibapontok mellett az időeredmény is befolyásolta a végső sorrendet. 

Nagy érdeklődés

Árvai Imre elmondta, hogy a CTIF-versenyek nyugaton nagyobb hagyományokkal bírnak. Az osztrákok a favoritok, de a szlovén, a horvát és a lengyel csapatok is rendre jól szerepelnek. Hazánkban kevésbé népszerű ez a kissé poroszos versenyszám. Tolna megyében a kurdi, a bölcskei és a bátaszéki önkéntes tűzoltó egyesület tagjai méretik meg magukat rendszeresen. Mivel a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség csupán egy komplett CTIF versenyfelszereléssel rendelkezik, így a csapatok körbe adják egymás között az eszközöket.

Ausztriában szinte minden településen működik önkéntes tűzoltó szervezet, ennek is köszönhető a sport rendkívüli népszerűsége. Az idei házigazda, Villach egy körülbelül hatvanezer lélekszámú város, amely hatalmas propagandát csinált a rendezvénynek. A versenyek idejére teljesen megtelt az eseménynek otthont adó atlétikai stadion lelátója. Sőt, póttribünökre is szükség volt. De aki így sem fért be, az a tűzoltó-olimpia hivatalos honlapján élőben is követhette az eseményeket.

Svájc a következő

Árvai Imre 2002 óta vezeti a versenybírói bizottságot a Magyar Tűzoltó Szövetségben. Mint mondta, nagyon jó gárda állt össze, és a tagoknak rendszeresen tartanak felkészítéseket, elméletben és gyakorlatban is átveszik a szabályokat. A tagok között van olyan, aki gyerekkorában ifjúsági versenyzőként ismerkedett meg ezekkel, majd felnőtt megmérettetésen is indult, és úgy lett versenybíró. Árvai Imre arról is beszélt, hogy a Magyar Tűzoltó Szövetségnél remélik, idővel hazánk is otthont adhat a nemzetközi ifjúsági versenynek. A következő ifjúsági tűzoltó-olimpia Svájcban lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában