hóhelyzet

2018.02.27. 17:30

Kis kedvenceinkre is jobban oda kell figyelni

Hó, hófúvás nehezítette kedden reggel az autósok életét. De gyalog közlekedni sem volt éppen leányálom.

Budavári Kata, fotó: Makovics Kornél

A főutak reggel a Dunántúlon többnyire havasak, hókásásak voltak, letaposott havas, latyakos útszakaszok egyaránt előfordultak. A mellékutakon is hasonló helyzettel találkoztak a sofőrök. A 61-es és a 65-ös főút Tolna megyei szakaszán korlátozták a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek forgalmát, így az ilyenkor mumus kétyi lejtőn nem keserítették meg a személyautósok életét a kamionok. Délelőtt aztán változott a helyzet: a 6-os főút vizes volt, akárcsak az alsóbbrendű utak, így a rendőrök a kamionokat tizenegy-tizenkét óra körül tovább engedték. Dél előtt nem sokkal a siófoki elágazónál már csak néhány nagyobb jármű vesztegelt, de ezeket is hamar útjukra bocsátották. Az egyik sofőr elmondta, egy órát állt itt, a másik már menetközben hajolt ki az ablakon, úgy tudtuk meg tőle, hogy itt szerencsére szinte semmit nem kellett várnia, Pécsnél viszont három órát veszített. A Magyar Közút itt dolgozó, és szemmel láthatóan fázós munkatársai is úgy tudták, hogy a megyében minden út járható.

Ma a gyalogosoknak több helyen is rendesen a lábuk elé kellett nézniük, ehhez képest volt, aki biciklivel közlekedett. Nemcsak a járdán láttunk kerékpárost hajtani, de egyikük a négysávos úton kerekezett keresztben. Többen szánkóval vitték csemetéjüket óvodába és iskolába. 

A havat azonban nemcsak a gyerekek és a téli sportok kedvelői élvezhetik, de azok is, akik kutyájukat sétáltatják, hiszen a téli hideg ellenére is fontos, hogy ölebünk elegendő időt töltsön a friss levegőn. Kellően felkészülve akár fagyos időben is útnak indulhatunk, de ne ácsorogjunk sokat egy helyben, hiszen, ahogy mi fázunk, úgy kutyánk is előbb-utóbb reszketni kezd. Inkább vigyünk magunkkal gumicsontot vagy labdát, és játsszunk a hóban. A hógolyózással viszont legyünk óvatosak, hiszen, ha kutyusunk lenyeli a havat, könnyen torokgyulladást kaphat. Hazaérkezés után pedig ne felejtsük el langyos, tiszta vízzel leöblíteni hűséges társunk lábát, hogy a só ne marja meg, és azt is ellenőrizzük, hogy a jég megvágta-e valahol.

Az udvaron tartott kutyusokat másképp kell védeni, mint a lakásban tartott társaikat. Fontos, hogy kinti kedvencünk házának hőszigeteléséről gondoskodjunk, és ügyeljünk rá, hogy ne ázhasson be. Felszerelhetünk infralámpát is, éjszakára felkapcsolhatjuk, így meleget biztosíthatunk házőrzőnknek. Rongyokat ellenben ne rakjunk be, mert azok könnyen átnedvesedhetnek, inkább szalmával béleljük ki a kuckót. Az étkezésekre is fektessünk nagyobb hangsúlyt: hideg időben naponta többször is adjunk enni kutyánknak. Célszerű magasabb szénhidráttartalmú tápot vásárolni, és meleg ételt is tegyünk rendszeresen a táljába. Végül de nem utolsósorban a vízről is gondoskodjunk, ami viszont télen gyorsan befagyhat az edénybe, így ajánlott gyakran frissre cserélni, hiszen, ha szomját hóval csillapítja, könnyen begyulladhat a torka.

Lesz még hó, szél és hideg is

Havazásra a továbbiakban is számíthatunk, a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint, pénteken újra havazhat bár kevesebb csapadék hullik majd, mint kedden. A következő napokat tekintve szerdán napközben már csak helyenként, főként a középső megyékben és délen lehet hószállingózás, gyenge havazás. Szerda hajnalra -15 fok közelébe csökkenhet a hőmérséklet, késő estétől a derült, szélcsendes területeken egyre többfelé (főként a Dunántúlon és Északi-középhegység völgyeiben) -15 fok köré, majd az alá kúszik a hőmérő higanyszála. Csütörtökön gyengén felhős, napos idő lesz, estefelé növekszik meg délnyugat felől a felhőzet. Késő este délnyugaton helyenként már havazhat. A délkeleti szél néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -11 és -16 fok között várható, de a gyengén felhős, havas tájakon kevéssel -20 fok alá hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és -8 fok között alakul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában