belvíz

2018.03.13. 11:30

Készültség van érvényben többfelé

Tolna megye területén egyelőre egy védelmi szakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség, belvízvédelmi fokozatot viszont már több helyszínen elrendeltek a szakemberek.

Hanol Erzsébet, fotó: Makovics Kornél

A Vízügyi Főigazgatóság honlapja alapján I. fokú árvízvédelmi fokozatot rendeltek el február végén a Sión, a sárszentlőrinci gátőrjárás Kölesd-simontornyai védelmi szakaszán. A belvíz esetében viszont több területen is védelmi fokozat van érvényben.

A Szekszárd-bátai védelmi szakaszon már január óta I. fokú készültség van, a múlt héten pedig a Bölcske-bogyiszlói és a Szekszárd-simontornyai védelmi szakaszon lépett érvénybe I. fokú belvízvédelmi készültség. Szintén a múlt héten rendelték el a Tolnanémedi-dombóvári védelmi szakaszon a III. fokú belvízvédelmi készültséget. 

A különböző védelmi intézkedések kapcsán megkérdeztük néhány érintett település vezetőjét. Gerő Attila, Sióagárd polgármestere elmondta, hogy magas a Sió vízszintje, hiszen engedik a Balatont, illetve a Kaposból is érkezik vízmennyiség. Ahogy emelkedik a csatorna vízszintje, úgy nő a belvizes területek nagysága is. A vízüggyel már egyeztettek a szivattyúzásról, de egyelőre nem indították be a gépeket. Inkább a száraz, meleg időben bíznak, hiszen az elmúlt napok csapadékmentes időjárása kedvezett, és csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága.

A Sióagárdhoz közel fekvő Kölesd polgármestere, Berényi István arról számolt be lapunknak, hogy az ő településük környékén is inkább a mezőgazdasági területek vizesednek.

Tóth István, Bogyiszló polgármestere pedig azt mondta, ahogy húzódik vissza a belvíz, kirajzolódnak a régi medervonalak.

A Kapos éppen a határon maradt, nem kellett beavatkozni

Farkas Edit, a Kapos menti Döbrököz polgármestere elmondta, harminc centin múlott, de a medrében maradt a folyó. Hozzátette, hogy Szabó Jenő, a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője jelezte neki, hogy esetleg védekezésre lehet szükség, de végül nem kellett mozgósítani. Dombóvárnál egyébként múlt héten csütörtökről péntekre virradóan, kettő órakor tetőzött a Kapos, Döbröközt pedig 3-4 órával később érte el a hullám.

Kurdon szombaton tetőzött az ár, és a gát tetejétől számítva 20–30 centit ért el, azóta pedig fél métert csökkent a vízszint. A belvíz persze megjelent a földeken, de bíznak benne, hogy idén már nem lesz több zöldár, és akkor nem okoz nagy kárt a termésben a víz – mondta Müller János, Kurd polgármestere.

Vigh László, Tolnanémedi polgármestere szintén arról számolt be, hogy határeseten voltak, de végül ott is a medrében maradt a Kapos. Most napról napra figyelik a vízszint csökkenését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában