megmérettetés

2018.03.01. 15:30

Emlékezetessé teszik a borversenyt Bölcskén

Vida Tünde, illusztráció: Shutterstock

Kulturális műsorral – verssel, harmonikaszóval – tették emlékezetesebbé az ötvenedik bölcskei borversenyt, illetve azzal, hogy kivételesen egy bál keretében adják majd át a díjakat. Ezt szombaton tartják majd vacsorával egybe kötve. Idén is az Agro Bölcske Zrt., az önkormányzat és a Borbarát klub fogott össze a rendezvény sikeréért. A Turul fogadó a helyszínt, a Bölcskei Tátorjános Vadászegylet az ebédhez a húst biztosította – számolt be Baranya István polgármester.

A faluvezető szerint nemcsak a minták számával, hanem a minőséggel is elégedettek lehetnek, hiszen csupán a leadott minták három százaléka nem kapott sem érmet, sem oklevelet, ami sokkal jobb az elmúlt éveknél, s azt jelzi, hogy a gazdák egyre inkább odafigyelnek a tisztaságra, csak olyan borokat neveznek, ami technológiailag hibátlan. A bírák elé kerülő minták száma – 221 – meghaladta az elmúlt évek átlagát. A nedűk 22 százaléka arany, majd’ negyven százaléka ezüstérmes, húsz százaléka bronzérmes lett.

A 2017-es évjáratban a legmagasabb pontszámot kapott borok között „szétlövés” döntött az elsőségről. Ezek után az újfehér kategóriában Kiss Gyula vegyes fehér bora, az újvörös borok mezőnyében Molnár József shiraz-cabernet savignon cuvee-je lett az első. Külön értékelték az otelló borokat, ahol a három aranyból kettőt Majchrák János nyert el. Baranya István azt mondta, minden évben feltűnik egy-egy új név is, de az nem jellemző, hogy a fiatalok tömegével kapcsolódnának be a borkészítésbe. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában