fejlesztés

2018.03.31. 07:00

Nyáron már komfortos környezet várja a turistákat

Nagyot néztek néhány hónappal ezelőtt a Szekszárd melletti Sötétvölgybe látogató turisták, kirándulók, horgászok. Szinte egyik napról a másikra eltűnt az idő által már jócskán megviselt tóparti barakkszerű épület, a helyén simára dózerolt terület várta, várja, hogy valami új nőjön ki a földből.

Gyuricza Mihály, látványterv: Gemenc Zrt.

Mint korábban megírtuk, a Gemenc Zrt. az elmúlt években megkezdte a terület fejlesztését, első körben jellemzően a szabadidős sporttevékenységekre, valamint a családi kirándulásokra koncentrálva. Az Országos Kéktúra útvonal fejlesztéséhez kapcsolódva esőbeállók, tűzgyújtó helyek létesültek, források újultak meg, és a túraútvonalak karbantartása is megtörtént. A már közkedvelt Bati-kereszt kilátó létrehozása hosszú idő óta fennálló hiányt pótolt, mindezek mellett a Vár-hegyi kilátó is keresett célpont a területen.

A társaság kiemelt hangsúlyt helyez a testedzésre, a sportra, mint aktív szabadidő-eltöltési tevékenységekre, ezért jelentős forrásokat áldoz ennek érdekében. Janács Gergely erdészetvezető azt is elmondta, hogy Sötétvölgyben többek között tornapályát, erdei futópályát, utcai kosárlabdapályát létesítettek a közelmúltban.

A Gemenc Zrt. Sötétvölgyben kifejezetten a családi kirándulásokkal, gyalogtúrákkal, természetjárással és az erdőben megvalósítható sportokkal – terep- és tájékozódási futás, labdajátékok – összefüggő fejlesztéseket valósított meg és a jövőben is ezen a területen kíván előrelépni, az infrastruktúrát ebben az irányban fejlesztik.

A horgásztó és környezete vonzó és sokrétű programlehetőségeket kínál nemcsak a horgászoknak, hanem azok családjának, a bakancsos és kerékpáros természetjáróknak, baráti társaságoknak egyaránt.

Az új, a tervek szerint az idén nyárra elkészülő többfunkciós tóparti fogadóépület lesz a bázisa a völgy távolabbi részein később megvalósítható fejlesztéseknek. Kialakítanak benne többek között büfét, horgászcikkeket árusító boltot, kerékpárjavító műhelyt, de helyet kap a halőr és az erdészet irodája is.

Az épület kialakítása lehetővé teszi, hogy később további szolgáltatásokkal is bővülhessen a kínálat – tudtuk meg az erdészetvezetőtől.

Egy különleges játszóteret is építenek, amelynek a tematikáját a tóban mesterségesen elhelyezett halbölcsők sugallták. Fő eleme egy látszólag rendezetlenül, valójában gondosan megtervezett, egymásba gabalyodó fatörzsekből, rudakból álló mászóka lesz, amely az igazi famászáshoz hasonló élményt kínál majd a gyerekeknek.

A fejlesztésekhez kapcsolódóan megújul a Várhegy kilátóhoz vezető ösvény, pihenőhelyekkel gazdagodik a tó körüli gyalogút, és a szigetre romantikus fahidakon sétálhatnak majd be a látogatók. Ez utóbbiak fölött is eljárt az idő, az átfogó fejlesztés részeként hamarosan újjáépítik őket.

Azokat, akik autóval jönnek, megfelelő parkoló várja. A tervekben szerepel egy „piknik rét” is, ahol lesz árnyékos és napos terület egyaránt, azon kívül tűzrakó helyek, esőbeállók, asztallal, tetővel. A koncepció szerint, ha valaki elmegy horgászni, akkor hozhatja a családot is, lesz megfelelő hely, ahol ők is szórakoztatóan, hasznosan tölthetik el az időt, amíg mondjuk a családfő megakasztja a nagy halakat.

Kerékpárral is

Megkérdeztük Janács Gergelyt, hogy a kerékpárral érkezők hogyan juthatnak el Sötétvölgybe, hiszen a 6-os úton tilos kerékpározni. Az erdészetvezető elmondta, hogy Szekszárd városából végig időjárásbiztos úton kerékpárral nem közelíthető meg Sötétvölgy. A dombokon át érdemes kerekezni. A legkézenfekvőbb megoldásként Szekszárd Csatár városrészéből a Bodri Pincészet irányába vezető szilárd burkolatú utat követve lehet eljutni Sötétvölgybe. A Bodzás-tetőn keresztül a távolság hozzávetőlegesen 7 kilométer, melyből mintegy 1 kilométeres szakasz földes út.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában