egészség

2018.03.17. 11:30

Országosan is egyre kevesebb az influenzás

Nem igazolták laboratóriumi vizsgálattal az influenza jelenlétét Tolna megyében.

Budavári Kata, illusztráció: Shutterstock

A tavalyinál enyhébb lefolyású betegség volt az influenza, legalábbis dr. Horváth Gábor pácienseit illetően általánosságban ezt lehet elmondani. Hivatalosan még nem ért véget a szezon, de a figyelőszolgálat adatai szerint a megyében már hetek óta nem igazolták laboratóriumi vizsgálattal a kór jelenlétét.

Dr. Horváth Gábor elmondta, abban bízik, hogy ez az influena végét jelenti. A kilencedik héten Tolna volt az egyetlen ilyen megye. A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 2018. év 3. és 9. hete között zajló influenzajárvány során a becslések szerint a lakosság 3,6 százaléka fordult orvoshoz Magyarországon. A megbetegedések száma a hetedik héten érte el a maximumát, a nyolcadik héten még alig változott, azonban a kilencedik héten már láthatóan csökkent a regisztrált betegszám.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról négy megyéből tíz jelentés érkezett, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mellett Tolnából. A járványok közül három hat éven aluli gyermekközösségben, hat általános iskolában, és egy középiskolában fordult elő.

A kórházi influenza jelentőszolgálat adatai szerint a kilencedik naptári héten influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 317 fő kórházi ápolása vált szükségessé. A kórházba utalt betegek 39,4 százaléka gyermek, 25,9 százaléka a 15–64 évesek, míg 34,7 százalék a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az előző héthez képest 27,5 százalékkal több új beteg részesült intenzív ellátásban és 9,4 százalékkal nőtt a gépi lélegeztetést igénylő betegek száma. A legtöbb beteg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében volt.

A kicsik szenvedtek

Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága a három–ötévesek között volt a legmagasabb, ezt követte a hat–tizennégy évesek érintettsége. A kilencedik héten a fővárosban és tizennégy megyében csökkent, egy területen nem változott és három megyében (Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye) nőtt az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában