hivatásos katonák képzése

2018.04.13. 11:30

Katonai pályára készülnek

Népszerű a kadétképzés Szekszárdon. Az első évfolyamot szeptemberben iskolázták be, a huszonnyolc növendék közül hat lány. Már folynak a felvételi elbeszélgetések a következő évfolyam leendő tanulóival. Több mint ötvenen jelentkeztek a harminc helyre.

Wessely Gábor, fotó: szerző felvétele

Ez az első tanévük a kadétoknak. S mivel a felvétel felmenő rendszerben történik, még csak egy ilyen osztálya van a Szekszárdi Szakképzési Centrum Ady Endre Szakképző Iskolájának: a 9 H. A huszonnyolc növendék közül hatan lányok.

Az országban mindössze két helyen van hasonló képzés: Budapesten és Debrecenben. Az Ady igazgatója, Juhász Gábor elmondta, hogy 18 éves kor alatt nem katonákat nevelnek, hanem olyan középiskolásokat, akik többsége azért jött ide, hogy szakirányú továbbtanulás után a katonai pályát válassza. Itt érettségit és honvédelmi igazgatási ügyintézői civil végzettséget kapnak.

Tanulják a szokásos tárgyakat – magyar, matek, történelem, stb. – továbbá ügyigazgatási ismereteket, katonai alapismereteket, haditechnikai ismereteket. Részt vesznek önvédelem, alakiság, vívás – magasabb évfolyamokon úszás, lovaglás –, lövészet, speciális informatika, szakmai angol nyelvi gyakorlatokon.

Osztályfőnökük, Varga Balázs azon van, hogy erős, felkészült, fegyelmezett és motivált fiatalokat neveljen. Kollégiumi csoportvezetőjük Tálosi Zoltán is sokat segít nekik, főként a közösségépítésben. Néhányan már most, az első tanévben kiváló katonai sporteredményekkel büszkélkedhetnek, lövészetben és közelharcban. Később szeretnék, ha a katonai öttusában is jeleskednének a növendékek. A lövészetet egyelőre csak légfegyverrel gyakorloják, s a fegyveres futáshoz sem „rendes” puskát, hanem gumikarabélyt használnak.

Az eddigi eredmények biztatóak. Ezt erősíti meg a Szekszárdi Szakképzési Centrum főigazgatója, Ábrahám Norbert is, e képzési forma egyik ötletadója és kidolgozója.

Nagy az érdeklődés a kadétképzés iránt, tavaly is túljelentkezés volt, és most is az van. A szeptemberben induló új osztályba a tervek szerint 30–32 diákot vesznek fel, s több mint ötven az érdeklődő.

Hivatásos katonák is segítik a kadétok képzését

A kadétképzés elsősorban egy civil szakképesítés, a honvédelmi igazgatási ügyintézői végzettség megszerzésére készít fel. De sok olyan dologra is kiterjed, ami a várhatóan katonai pályát választó fiatal számára fontos lehet. Az érettségi, a szakgimnáziumra jellemző négy kötelező tárgyból (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, angol nyelv) és a szakmai tárgyból áll. Amennyiben szakirányban kívánnak továbbtanulni, jelentős kedvezményekre számíthatnak az MH Altiszti Akadémián és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Ha nem kívánnak szakirányban továbbtanulni, akkor az érettségi birtokában nyitva áll előttük minden olyan lehetőség, ami az érettségivel rendelkező kortársaiknak. Osztályfőnökük, Varga Balázs és kollégiumi csoportvezetőjük, Tálosi Zoltán szorosan együttműködik. Bevonják a munkába a Szekszárdon, illetve Tolna megyében szolgálatot teljesítő hivatásos katonákat is, akik tanácsaikkal, részint tevőleges módon segítik a tanulók felkészítését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában