péntek 13

2018.04.14. 11:30

Nem tart a többség a tizenhármastól

Sokak gondolják a tizenhármas számot szerencsétlennek. Akadnak szállodák, ahol nincs tizenharmadik emelet, egyes népeknél nem ülnek ennyien asztalhoz. A hiedelmek szerint a szerencsétlenség még nagyobb, ha tizenharmadika péntekre esik.

Vida Tünde

– Elvileg szerencsétlen, de nekem soha nem volt vele bajom – mondta egy paksi fiatalember. Hozzátette, most viszont szerencsés, mert szabad péntekes, nem kell dolgoznia. Egyéb esetben semmit nem csinál másképp. – Ugyanolyan, mint a csütörtök 12-e. – toldja meg társa. Ennek ellenére, megjegyzi: péntek 13-a van? El ne felejtsek lottót venni.

A babona szerint szerencsétlenséget hozhat a péntek 13-a, egy paksi lottózó tapasztalatai viszont éppen az ellenkezőjét igazolják: ilyenkor mindig megnő a forgalom, többen kísértik a szerencséjüket. Erre egyébként külön akciókkal is készülnek, s készültek idén is.

– Azért jövök, hogy nyerjek – mondja László. A játékokat illetően mindenevő, az viszont abszolút nem befolyásolja, hogy péntek 13-a van, teszi hozzá, és máris nekilát, hogy bejelölje a számokat, amelyektől azt várja, hogy beteljesítsék álmait.

Kiss Tímea és kislánya, Dorina, valamint Heiszler Edit és kisfia, Ákos viszont most kifejezetten péntek 13-a miatt tért be a lottózóba.

– Ákos 13-án született, ma 28 hónapos. Ezért jöttünk. Bízom benne, hogy szerencsét hoz ez a nap – árulja el Edit, aki egy gépi ötös lottót töltött ki. Mint elmondja, egyszer már kollégáival közösen nyertek. Harminckétezer forint volt a nyeremény, amin öten osztoztak.

Timiék lottózni nem szoktak, tippmixet viszont gyakorta töltenek ki több-kevesebb szerencsével. A legnagyobb nyereményük huszonkétezer forint volt eddig. A mérleg nagyjából egyensúlyban van, a befektetett pénz általában visszajön.

Nem tudni, miért éppen ez a szám

Bizonyos kultúrákban mind a péntek, mind a tizenhármas szám szerencsétlenséggel fenyegető babonás félelmekkel volt körülvéve emberemlékezet óta, melynek pontos gyökeréről csak találgatások vannak. Az ókori Rómában úgy tartották, hogy a tizenhárom a halál és a rombolás előjele. A skandináv mitológia szerint, ha egy asztalhoz tizenhárom ember ül, az szerencsétlenséget hoz. A keresztények úgy tartják, hogy a péntek szerencsétlen nap, hiszen e napon feszítették keresztre Jézust. A világtörténelemben számos híresség, vezér és politikus rettegett a tizenhármas számtól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában