tanácsok

2018.05.09. 20:00

Az idősek gyakrabban válhatnak a bűnözők célpontjává

Az idős hölgy először ráförmedt a betörőkre, hogy mit keresnek a házában, amikor viszont megrángatták, gyorsan felmérte az erőviszonyokat, a továbbiakban nem tanúsított ellenállást. A nemrég történt eset is rámutat, az idősek védtelenebbek, ezért könnyen válhatnak betörők, rablók, csalók célpontjává. Sok eset azonban megelőzhető.

Ihárosi Ibolya, Illusztráció: Shutterstock

A kérdésre, hogy mit tegyen és mit ne, aki arra ébred, hogy betörő van a lakásában, Huszti Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője elmondta, minden helyzet más és más, ezért nincs valamennyi helyzetre érvényes ajánlás. Van viszont néhány fontos alapszabály. Az első, hogy lehetőség szerint kerülje el az elkövetőkkel való fizikai kontaktust. Amikor valaki észreveszi, hogy betörtek hozzá, ha tud, zárkózzon be egy szobába, és amint az lehetséges, hívja a 112-es segélyhívót. Ha nem tud beszélni a diszpécserrel, akkor is érdemes tárcsázni, hiszen a hívás fogadója hallani fogja a későbbi eseményeket. Amennyiben van rá mód, mondja be hangosan és érthetően a lakcímét és a nevét, valamint azt, hogy betörő van a házában. Ha sikerrel járt, szólítsa fel a behatolót, hogy távozzon. Jelezze neki, hogy már értesítette a rendőrséget. Amennyiben többen is laknak az ingatlanban, kérjen tőlük is segítséget. Visszatartani, vagy elfogni azonban senki ne próbálja meg az elkövetőt. Inkább biztosítsa számára a távozás lehetőségét, és várja meg a rendőröket.

Idős emberek, az utcán is könnyen válhatnak áldozattá, különösen igaz ez a nőkre. Rendszerint a táskájukat próbálják meg elvenni, készpénz reményében. Huszi Gábor ebben az esetben sem javasolja az ellenállást. A dulakodás kimenetele kiszámíthatatlan, szinte mindig az idős ember sérül meg. A vagyonbiztonságnál sokkal fontosabb a testi épség megőrzése. Azt azonban feltétlenül javasolja a bűnmegelőzési alosztályvezető, hogy ha módja van rá, akkor a megtámadott hangosan kérjen segítséget a járókelőktől. Általában véve pedig azt javasolja Huszti Gábor mindenkinek, hogy lehetőség szerint kerülje a félreeső, elhagyatott helyeket. Amikor erre nincs lehetőség, inkább kérjen meg valakit, hogy kísérje el őt.

A trükkös tolvajok is előszeretettel kopogtatnak, csöngetnek be szépkorúakhoz valamilyen ürüggyel, arra kérve őket, hogy engedjék be őket a lakásba. Huszti Gábor leszögezte, idegeneket nem szabad beengedni! Akkor sem, ha azt mondják, hogy pénzt hoztak. Pénzt ugyanis csak a postás visz ki. A trükkök száma végtelen, lehetetlen mindet felsorolni, ráadásul gyakran nagyon hihető a történet. Rendszerint a segítőkészségüket igyekeznek kihasználni, hogy bejussanak a házba. Időről időre előfordul az úgynevezett „unokázás”, amikor a csalók azzal a mesével kérnek pénzt, hogy bajba került, vagy balesetet szenvedett unokájuk. A legbiztosabb védekezés, ha a lakó az ajtót és a kaput zárva tartja, és csak ismerősöket enged be. A bűnmegelőzési alosztályvezető hozzátette, ha valaki elbizonytalanodik, inkább hívja fel először egy ismerősét, hozzátartozóját, vagy akár a rendőrséget, mielőtt behívna valakit magához, vagy pénzt adna ki valamilyen jól csengő kedvezményes ajánlatért, vagy áruért egy házalónak.

A teendő, ha a baj mégis megtörtént

Ha a baj mégis megtörtént, akkor az első teendő a telefonos bejelentés. Ilyenkor – lehetőség szerint – a helyszínen meg kell várni a rendőröket. Huszti Gábor felhívta a figyelmet arra, rendkívül fontos, hogy ne kezdjék el értékeiket keresni és főleg ne takarítsanak, mert ezzel nagyon fontos bizonyítékok semmisülhetnek meg. Végül hozzátette: arra kéri az idős emberek hozzátartozóit, ismerőseit, az önkormányzatok és szociális intézmények munkatársait, hogy amikor erre alkalom adódik, beszélgessenek ezekről a helyzetekről velük. Az egymásra való odafigyelés a biztonságos élet legfontosabb alapja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában