A fiatalokért dolgoznak húsz éve

2018.05.18. 14:00

Fergeteges nyárnyitó bulival ünnepli fennállásának jubileumát a Polip

Huszadik születésnapja megünneplésére készül a Polip Ifjúsági Iroda. A hagyományos Nyárnyitó Buli a Polippal így mégis rendhagyó lesz, de akárcsak máskor, most is több száz fiatalt várnak a rendezvényre.

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

A Polip Ifjúsági Iroda 1998 óta végez ifjúsági munkát Szekszárdon és Tolna megyében, ismerik és elismerik munkáját helyben, országosan és nemzetközi szinten is. 2004 óta egyesületi formában működik az ifjúsági információs és tanácsadó iroda, 2007 óta Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata feladatellátási szerződést kötött velünk a fiatalok információs és szabadidős szolgáltatásainak biztosítására. Mint azt Letenyeiné Mráz Márta elnöktől megtudjuk, mottójuk „Fiatalokkal a fiatalokért”.

– Az ifjúsági munka területén használt munkamódszerünkre ez a jellemző, hiszen olyan tevékenységekben támogatjuk a fiatalokat, amelyek hozzájárulnak társas és egyéni kompetenciáik fejlesztéséhez, megtanulnak együttműködni, saját és mások érdekeit képviselni, közös döntéseket hozni és a közösségért tenni – mondja. – A húsz év eredményeit röviden összegezni nagyon nehéz, a rendelkezésre álló beszámolók, fotó- és videóanyagok, pályázati dokumentáció, kiadványok mutatják, hogy sok hasznos, a fiatalok érdekeit szolgáló tevékenység zajlott le. A munkánkat jellemzi: önkéntesség, nemzetköziség, tolerancia, hátrányos helyzetűek támogatása, ifjúsági munka módszerei.

Évente ötezer segítő találkozás – beszélgetés, játék, programon való részvétel történt. Az évek alatt fogalommá vált a Polip, ahol mindig jó dolgok történtek, értékteremtő táborok, kalandos mini-projektek zajlottak, nemzetközi testvérváros-kapcsolatok erősödtek, nemzetközi képzéseken, ifjúsági cseréken, testvérvárosi programokon vettek részt a város fiataljai.

Eljutottak szekszárdi diákok Tornióba (Finnország), Downpatrickba, Belfastba (Észak-Íroszág), Dublinba (Írország), Párizsba, Orleáns-ba, Bezons-ba (Franciaország) a testvérvárosi programok által. Jártak nemzetközi képzéseken Londonban és Plymouthban az Egyesült Királyságban, nemzetközi szakmai gyakorlaton Portóban és Barcelosban, Portugáliában, Rostockban és Berlinben, Németországban, Ravennában és Cezenában, Olaszországban, ezenkívül lett, litván, lengyel, holland és spanyol partnerekkel dolgoztak együtt.

– Rendszeresen fogadunk ifjúsági munkásokat Tornióból szakmai gyakorlatra ifjúsági munkás hallgatókat, megszerveztük a torniói kórus fellépését Szekszárdon. Ifjúsági cseréken vettek részt fiataljaink Angliában, Lengyelországban, Észtországban, Lettországban, Franciaországban, Olaszországban és Finnországban. Önkéntes fiatalokat küldünk és fogadunk, akik a helyi közösségbe nagyon jól beilleszkednek, megismertetik kultúrájukat, segítik az itt élőket – sorolja az elnök. – Évente nyári táborokat szerveztünk hátrányos helyzetű tanulóknak, akiknek talán ez az egyetlen igazi nyaralás az életükben. Részt vettünk több Európai Unió által támogatott pályázatban, melyekkel megerősítettük az ifjúsági szolgáltatásokat, képzett munkatársakat alkalmaztunk. A Szekszárdi Ifjúsági Önkormányzat szakmai támogatása, érdekképviseletük fejlesztése sok közös programot hozott a város diákjainak. Az Önkéntesek klubja 2002 óta működik, tagjai ellátogatnak az idősek otthonába, ünnepekhez kapcsolódóan édességgel, műsorral örvendeztetik meg az idős embereket. Kutyamenhelyre látogattak, kutyaházat festettek, kutyát gondoztak – összegez Letenyeiné Mráz Márta.

Már javában szervezik a nyárnyitót

Jelenleg TANODA programot működtet a Polip, amellyel harminc hátrányos helyzetű tanulót hoznak jóval előnyösebb helyzetbe. Több adománygyűjtésben vettek részt a Családok Átmeneti Otthonában élő gyerekek számára, rendezvényeikbe bevonják a fogyatékossággal élőket, fellépésekkel, közös programokkal segítik elő a társadalmi befogadást. Az első Nyárnyitó bulit 1998-ban rendezték, a mostani, június 2-án 15 órakor kezdődő esemény fővédnöke Ács Rezső polgármester. Akárcsak a kezdetekkor, most is különböző aktív programmal – sport, kézműves, kvíz – jelennek meg a civil szervezetek, és kiemelt jelentőséggel bír a kisgyerekes családok megszólítása a Családok Éve alkalmából. A Polip nyereményjátékot is indít az eseményhez kapcsolódóan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában