Lassan már érdemes lekvárnak is venni

2018.05.16. 14:00

Kurtának ígérkezik idén az eperszezon

Beérett a hazai fóliás eper, de érik a cseresznye, megjelent az újkrumpli, a spárga, a spenót, a sóska és a tök is a piacokon. A választékkal nincs is baj, akinek van pénze és nem sajnálja az említett zöldségekre, gyümölcsökre kifizetni, az válogathat az újdonságok között.

Mauthner Ilona, fotó: MW

mezőgazdaság munka, permetezés a múlt heti viharok után a Danicpusztai gyümölcsösben

Eperből nem lesz hiány, mondják a termelők. A március eleji fagy ennek a gyümölcsnek nem ártott, de az április végi és májusi kánikulát nem szereti az eper. A szedresi termelő, Bogdán József a szekszárdi piacon kínálja a termékét minden nap. Mint mondta, a túl nagy meleg azért nem jó az epernek, mert nagyon hamar megérik, megégeti a nap. Mindent megpróbálnak, hogy védjék az ültetvényt, öntöznek, árnyékolnak, de két hektárt nem könnyű kontroll alatt tartani. Az eper a 20-25 fok közötti hőmérsékletet kedveli. Jelenleg még a fólia alatt termelt gyümölcsöt árulják, de a jövő héten már a szabadföldi is megjelenik a piacon. Somogy megyében – Kaposvár környéki falvakban – nagy hagyománya van az epernek, ott a házak előtt árulják a termelők. Kedden egy kiló eperért 2000 forintot kértek ott. Ezzel szemben a Tolna megyei termelők nagyvonalúbbak, Bogdán József például jelenleg félkilós kiszerelésben 600 forintot kér az eperért a vásárlóktól. Nyilván a viszonteladók ennél drágábban kínálják a kedvelt gyümölcsöt.

A megye legnagyobb epres ültetvénye a 9 hektáros faddi. Bényi András a szövetkezet egyik tagja elmondta, hétfőtől árusítják a szabadföldi epret, ilyen korai kezdésre még nem volt példa. Az induló ár ezer forint körül lesz kilónként. A tartós meleg felgyorsította az érést, sajnos emiatt a szemek nem tudnak megnőni olyan nagyra, mint szeretnék, mondta Bényi András. Ha marad a meleg, akkor alig három hét lesz csak a szezon, így aki lekvárt szeretne készíteni, annak jól kell időzítenie, hiszen ha sokat vár, lemaradhat róla.

Már érik a korai cseresznye és hamarosan a meggy is. Sajnos úgy tűnik, idén kevés lesz mindkét gyümölcsből. Szép virágban voltak a fák, mindenki bőséges termésre számított, mondta Kéri Krisztina bonyhádi gyümölcstermesztő. Úgy tűnik, megfázhattak a virágok, mert a tisztulás után alig maradt cseresznye a fán. Hasonló a helyzet a meggyel is. A szakemberek szerint a tafrinás fertőzés is okolható a kevesebb termésért. Ez azért is rossz hír, mert már most látszik, hogy sárgabarack szinte alig lesz a megyében, elvitte ugyanis a március eleji mínusz 17–20 fokos hajnali fagy. Lekvárt valószínű nem lehet készíteni belőle akkor sem, ha lesz mutatóban a piacon, mert olyan magas lesz az ára.

Már megjelent az újkrumpli is a piacon és a boltokban, kilójáért szerdán 550 forintot kértek a szekszárdi piacon. A boltokban olcsóbb, 300 forint kilója, kérdés, ez utóbbi valóban újkrumpli-e vagy csak parázskrumpli. Már friss tököt is lehet vásárolni, egyelőre 450 forintért adják kilóját. A cseresznyéért pedig 800 forintot kérnek. Általában kisgyermekes anyukák vásárolnak belőle 30-40 dekát.

A budapesti nagybani piacon egy kiló hazai paradicsomért 550, padlizsánért 540, karfiolért 380, tv paprikáért 800, zöldborsóért 1500, az eperért pedig 1400 forintot kérnek.

Import után érik a hazai eper

A tavaszi fagy nagy kárt okozott a gyümölcsösökben, de ez nem vonatkozik az eperre, közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az országban lévő mintegy 800 hektáros epres termőterület hozzávetőlegesen fele üvegház vagy fólia alatt van.

A fő hazai termőterület Bács-Kiskun és Pest megyékben van. Itt terem a belföldről származó szamóca mintegy fele, a két megyében körülbelül 200-200 hektáron. A szamócaimport volumene az elmúlt években 3 ezer tonna körül alakult, a főbb partnerek Spanyolország (mintegy 50 százalék) és Görögország (mintegy 25 százalék). A behozatal egész évben folyamatos, de áprilistól májusig érkezik be az áru 70 százaléka. A magyar szamócaértékesítés 11–13 ezer tonna között alakul évente az agrárkamara adatai szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában