praktikák

2018.05.12. 09:30

Nyílik a bodza, készítsünk belőle szörpöt

Mauthner Ilona, illusztráció: Shutterstock

Nyílik a bodza, megyénkben szinte nincs olyan külterület, ahol ebből a növényből ne lenne legalább egy bokorral. Egyre többen hasznosítják is a bodza virágját, hiszen remek szörp, üdítő készíthető belőle. A virágokat teljesen kinyílt állapotban és száraz időben gyűjtsük, lehetőleg ne utak, vasutak mentén található bokrokról. Egy növényről soha ne szedjük le az összes virágot, hogy a szaporodása biztosítva legyen.

A virágokat a legrövidebb kocsányrésszel érdemes gyűjteni, azaz közvetlenül az elágazások kezdeténél kell a virágernyőket a kocsányról lecsípni, és minél rövidebb időn belül fel kell dolgozni vagy meg kell szárítani. A szedésnél ne gyömöszöljük be erősen a gyűjtőzacskóba, mert összezúzódik. Otthon azonnal vegyük ki belőle és terítsük szét, mert könnyen berothad. Ha levet, szörpöt készítünk belőle, vagy más módon használjuk fel (például bodzaleves, palacsintatésztában rántott bodzavirág, vagy bodzás muffin), nézzük át, hogy ne maradjanak benne bogarak, rovarok. Rázással csak óvatosan, mert a virágok és az ízes, illatos virágpor is könnyen hullik. Lemoshatjuk hideg vízzel, de ez is csökkenti a virágpor mennyiségét.

A bodzaitalhoz nem kell más, csak 6–8 virág 3 liter vízhez, egy citrom karikákra vágva, citromsav és fél kiló cukor.

A bodza virága illóolajat, flavonoidokat tartalmaz jelentősebb mennyiségben. Sok A, B, C és E vitamint tartalmaz, emellett még mikroelemeket is, pl. vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában