Pincehely

2018.05.15. 14:00

Összkomfortos lesz a Kapos menti község

Szennyvízelvezetéssel és -kezeléssel kapcsolatos nagy fejlesztés zajlik Pincehelyen. A másfél milliárd forintot is meghaladja az Európai Unió által finanszírozott beruházás összege.

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

– Tíz éve húzódik már a projekt – mondta Fekete Gábor polgármester. – A lakosság korábban már hozzájárulást is gyűjtött, mert szükséges lett volna a kivitelezéshez. Akkor a pályázatunk nem részesült támogatásban. Azóta sokszor újra kellett tervezni: lejártak az engedélyek; más műszaki tartalmat írt elő az irányító hatóság; az E.ON-nak is megváltoztak az igényei – érzékeltette a megoldandó tervezési és adminisztrációs feladatok összetettségét a településvezető. – Most ott tartunk, hogy a másfél milliárd forintot is meghaladja az összege az unió által finanszírozott beruházásnak, amelyet az NFP felügyel. Önerőként közel 80 millió forintot kellett volna biztosítanunk, de úgy tűnik, ezt is megkapjuk állami támogatás formájában. Százszázalékos finanszírozású tenderről van szó, de a gyakorlatban azért így is súlyos milliókba kerül majd nekünk. Minden egyes intézményt be kell kötni, az utak helyreállításánál pedig csak nyomvonalas engedélyezett. A mellékútjaink állapotával eddig sem voltak megelégedve a lakosok, ezután ez még inkább problémát fog okozni.

Fekete Gábor azt is elmondta, természetesen örülnek a korszerűsítésnek, és úgy látja, a lakosság is belátta, hogy a beruházás az ő érdeküket szolgálja.

– A csatornadíjat beépítjük a vízdíjba, olcsóbban fognak kijönni az emberek, mintha szippantóskocsit rendelnének – tette hozzá a polgármester. – Többször mondtam nekik, ha elkészül a rendszer, tíz év távlatából már furcsán fognak visszagondolni a „csatornátlan” régmúltra. Az ivóvízminőség-javító beruházásunk kiviteli terv szintjén, engedélyezés alatt van. A víz minősége nem rossz, az ammónium tartalma kicsit magasabb, mert a kezeletlen szennyvíz belekerül – részben a elavult szikkasztóaknák, részben gondatlanság miatt – az ivóvízbázisba. Ha megvalósul a belterületi ingatlanokat érintő szennyvíz- és csatornahálózat-fejlesztés, az ivóvíz minősége javulni fog. A munkák februárban kezdődtek, jelenleg is 7-8 munkaterületen dolgoznak a szakemberek. A mellékutcákban csinálják a bekötéseket, a kisebb utcákban már a gerincvezetékeket teszik le. A Tolnanémedi felé vezető úton pedig már épül a szennyvíztisztító telep.

Fekete Gábor közölte, a fejlesztés megvalósítását bonyolítja, hogy a település domborzati viszonyai miatt nyolc átemelő szivattyú beépítésére is szükség lesz. A tervek szerint a beruházást 2020-ig kell a kivitelezőnek befejezni, a rendszert várhatóan a DRV Zrt. üzemelteti majd.

Negyven kilométernyi csatorna épül

Több mint 17 milliárd forintos csatornahálózat- és szennyvíztisztító telep fejlesztési munkákról kötött szerződést a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP) még tavaly ősszel. Az európai uniós program keretében az észak- és közép-dunántúli térségben megvalósuló beruházások összesen 18 települést érintenek, a kivitelezést négy cég végzi el. A projektet három részre osztották szét. Az első, 6,2 milliárd forintból megvalósuló egységet a Colas Alterra Zrt. kivitelezi 8 településen. A mélyépítő cég feladata összesen közel 40 kilométernyi szennyvízcsatorna-hálózat építése, Pincehelyen 1064 házi bekötéssel, gravitációs gerincvezeték és nyomóvezeték, továbbá szennyvíztisztító telep építésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában