zártkerti program

2018.05.20. 07:00

Utak rendbetételére fordítják a pénzt

A belterületen elhelyezkedő zártkertek, kiskertek megközelítését szolgáló utak rendbetételére 9,8 millió forint támogatást nyert a závodi önkormányzat.

Balázs László

Tolna megyéből Alsónyék, Bonyhád, Cikó, Szekszárd, Tamási, Tolnanémedi és Závod önkormányzata pályázott sikeresen a Földművelésügyi Minisztérium (FM) 2017-es zártkerti programjának pályázatán. Az FM egyik háttérintézménye, a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. által kiírt tender segítségével fejlesztik a zártkertként nyilvántartott ingatlanok mezőgazdasági hasznosítását, így is támogatva a hozzájuk kapcsolódó életforma, öngondoskodás fennmaradását. Ehhez azonban átfogóan korszerűsíteni kell infrastruktúrájukat.

– Támogatják a már gondozásba vett területek mezőgazdasági hasznosítását, illetve lehetőséget teremtenek az elhanyagolt területek újra gondozásba vételéhez. Kitételként szerepelt, hogy legalább huszonöt zártkerti ingatlannal kell rendelkeznie a fejlesztési területnek – mondta László Attila, Závod polgármestere. – Több célterület közül az önkormányzatoknak kettőt kellett kiválasztani. A kiírás százszázalékos támogatási intenzitású, a pályázható összeg maximum tízmillió forint volt. Támogatták a zártkerten belüli utak járhatóvá tételét, a csapadékvíz-elvezető beruházásokat, a víz- és az áramvételi lehetőségek megteremtését, valamint vadvédelmi kerítések létesítését.

A závodi képviselő-testület, mivel a hálózati, vezetékes vízrendszer fejlesztése nem szerepelt a kiírásban, döntött a két célterületről.

– Településünkön ötvenhárom zártkerti ingatlant érintenek majd a fejlesztések. A legfontosabb feladat útjaink rendbetétele, erre maximum kilencmillió forintot lehetett igényelni – tette hozzá László Attila. – Mintegy ezerháromszáz négyzetméteren stabilizáljuk útjainkat környezetbarát anyagok felhasználásával. A szilárd útburkolatot nem engedte a pályázat, ezért „csak” szórt, tömörített kőút készül. A nyomvonal kimérése és a kivitelező kiválasztása után kezdődhet a munka, a beruházásnak 2019. április 30-ig kell elkészülni.

A vadvédelmi térválasztó 1,2 kilométer hosszú lesz, az ingatlanjaink túlnyomó részét lehatárolja majd a drótkerítés. Utóbbit ősz végén a tulajdonosokkal együtt szeretnénk megépíteni. Pluszként vállaltuk harminc darab odú kihelyezését az itt telelő madarak számára.

Minimum összegként eszközre is lehetett pályázni, kétszázezer forint értékben kéziszerszámokat vesz a helyhatóság – mondta László Attila.

A kétmilliárd forint keretösszegű kiírásra 3,5-szeres volt a túljelentkezés, több mint hétszáz önkormányzat véglegesítette kérelmét, végül a 198 nyertes átlagosan 9,6 millió forint támogatást kapott.

Sokan termesztenek gyümölcsöt

János Miklós hosszú évek óta kannában cipeli fel a vizet présházához.

– A falu fölé magasodó domb környékén gazdálkodók parcellái és hobbikertek is vannak – közölte a főleg szőlőtermesztéssel foglalkozó nyugdíjas. – Závodon és környékén elsődleges a gyümölcstermesztés. Rengeteg van kajszi- és sárgabarackból, illetve szilvából és almából. Rendkívül nagy szükség volna egy új útra, hiszen a mezőgazdasági műveletek, folyamatok – ősszel a termés elszállítása – végzését nagyban megkönnyítené. Személygépjárművel nem, csak traktorral lehet megközelíteni a területet. Nyáron hét-nyolc naponta kell permetezni a szőlőt, nem lehet kihagyni a fecskendezést. A környéken húsz-huszonöt tulajdonost érint majd a fejlesztés, melyet mindannyian nagyon várunk, nagy könnyebséget jelentene egy jó minőségű, tömörített út.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában