végigjárta a ranglétrát

2018.05.30. 07:00

Wiesner Csaba: vége a pólós korszaknak

Május eleje óta Wiesner Csaba a tolnai rendőrőrs parancsnoka. A 43 éves rendőr százados körzeti megbízotton kívül minden beosztásban dolgozott már a tolnai őrsön.

Steinbach Zsolt, fotó: Makovics Kornél

– Ha a helyettes jól tette a dolgát, akkor nincs ok arra, hogy egy vezetőváltás esetén más szakemberben gondolkodjak. Wiesner Csaba eddigi munkáját garanciának látom arra, hogy parancsnokként is helytálljon. – Így indokolta lapunknak dr. Pilisi Gábor r. ezredes, szekszárdi rendőrkapitány a Tolnai Rendőrőrs új parancsnokának kinevezését.

Csorba Szilárd c. r. alezredest, aki 2016 márciusa óta látta el a tolnai őrsparancsnoki feladatokat, nemrég a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetésével bízták meg. Az őrsparancsnok pedig – egyelőre megbízott vezetőként – május elsejétől Wiesner Csaba r. százados, a tolnai őrs eddigi parancsnok helyettese lett.

A szekszárdi rendőrkapitány elmondta, választása azért is esett Wiesner Csabára, mert nem sok olyan rendőr van, aki ilyen régóta, ennyi beosztásban dolgozott már és ilyen komoly helyismerettel rendelkezik.

Valóban. Az új parancsnok körzeti megbízotton kívül minden beosztásban dolgozott már a tolnai őrsön. Volt járőr, járőrvezető, szolgálatparancsnok, nyomozó, rendészeti, illetve bűnügyi alosztályvezető, valamint – 2010 óta – parancsnok-helyettes. Néhány hete pedig már az őrsparancsnoki munkáról is van tapasztalata.

Azt mondja, a rendőrségnél is lehet nemet mondani egy ilyen felkérésre, de vonzotta a kihívás, úgyhogy nem sokat gondolkodott, hogy vállalja-e. A családja is örömmel fogadta a hírt. Nem utolsó sorban pedig a munkatársai, a járőrök és a bűnügyes kollégák is örültek, hogy ő lesz a parancsnok, és nem „külsős” fogja vezetni az őrsöt, hiszen eddig is jó volt a kapcsolat közöttük.

Arra a kérdésre, hogy mik a legfontosabb változások az új munkakörben, az eddiginél nagyobb, az őrs munkájának egészéért vállalt felelősséget említette. Hozzátette: a pólós korszaknak is vége. Bűnügyi alosztályvezetőként ugyanis civil ruhában dolgozhatott, a parancsnoki viszont egyenruhás beosztás.

A szekszárdi kapitány értékelése szerint a Tolnai Rendőrőrs az elmúlt két évben kiválóan teljesített, ezt a szintet kellene a jövőben legalább megtartani. Wiesner Csaba szerint ezt az elvárást az elődje által kialakított rendszerben, az eddigi irányban haladva teljesíteni lehet. Ebben természetesen számít vezetőtársaira: a rendészeti alosztályt továbbra is a fiatal, de nagyon tapasztalt Jókai Balázs r. százados vezeti. A bűnügyi alosztály új, megbízott vezetője pedig Gyöngyösi József r. főhadnagy, aki úgymond szintén régi motoros a szakmában.

Az új parancsnok szerint a legfontosabb, hogy az állampolgárok szubjektív biztonságérzete ne sérüljön, a lakosságot leginkább irritáló bűncselekményeket vissza tudják szorítani. Nagy hangsúlyt kívánnak helyezni a bűncselekmények, illetve a közlekedési balesetek megelőzésére is. Úgy értékeli, hogy most mindehhez a személyi és a tárgyi feltételek is megvannak az őrsön, mind az eszközök (négy új gépkocsival is rendelkeznek), mind a rendőri állomány megfelelő.

A Készenléti Rendőrségnél is dolgozott

Wiesner Csaba 1975-ben született, az általános iskolát Tolnán végezte, érettségit Szekszárdon, az I. Béla gimnáziumban tett, majd elvégezte a rendőri szakközépiskolát. 2012-ben a PTE jogi karán igazságügyi igazgatási szakon szerzett diplomát. Kezdőként fél évig Budapesten, a Készenléti Rendőrségnél dolgozott.

2005-ben került a tolnai őrsre, ahol végigjárta a ranglétrát. Közben 2008 januárjától 2009 novemberéig a szekszárdi kapitányság bűnügyi osztályának munkatársa volt. 2010-től a tolnai őrsön a rendészeti alosztályt vezette, 2016-tól pedig a bűnügyi alosztály vezetője lett.

Nős, felesége a megyei szociális és gyámügyi főigazgatóság osztályvezetője. Két gyermekük van, a 15 éves Dalma és a 10 éves Barna. A család négy lovat tart. Wiesner Csaba másik hobbija – elődjéhez hasonlóan – a horgászat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában