ritka és értékes növény

2018.07.25. 12:30

Kúszó zeller miatt kellett módosítani a terveket

Hanol Erzsébet

Hamarosan elkezdődhet a Bogyiszlói Holt-Duna revitalizációja, amelyre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program révén nyert 140 millió forintos támogatást az önkormányzat. Az 52 hektáros holtág medrében mintegy 600 ezer köbméter iszap halmozódott fel, ebből néhány ezer köbmétert part menti kotrással emelnek ki, illetve partvédelmi rendszert alakítanak ki, ugyanis a hullámzás a keleti parton csuszamlást okoz.

A tervek szerint felújítják a parti sétányt, többek között szociális blokkot, tűzgyújtó helyet, esőbeállót alakítanak ki.

Tóth István polgármester ugyanakkor elmondta, hogy némiképp módosítani kellett a tervezett sétány nyomvonalán, ugyanis természetőrök egy ritka és értékes növényfajt, kúszó zellert találtak a régi strand területén, a part közelében. A faluvezető hozzátette: nem volt ismert, hogy a kistermetű, 10-30 centiméter magas, indásan kúszó évelő növény ott virágzik, de eztán figyelmet fordítanak arra, hogy megóvják a természetvédelmi kincset.

Kúszó zeller

A kúszó zeller az ernyős virágzatú kerti zellernek hazánkban élő apró termetű rokona. A patakok és folyók hordalék- és iszapnövényzetének nagyon ritka faja. Európában igen veszélyeztetett, pusztulóban van, s egyike annak a tizenkét hazai növényfajnak, amely a Berni Konvenció listáján is szerepel. A kúszó zeller pionír növény, a visszahúzódó víz nyomában, a nedves, a konkurenciától mentes helyeken telepszik meg, s néhány évig gazdagon virágzik. A termései az áramló vízzel juthatnak el újabb termőhelyekre. Visszaszorulását élőhelyeinek felszámolása: a folyóvizek mesterséges mederbe kényszerítése, az árterületek intenzív használata okozzák. Megzabolázott vizeink nem alakítanak ki számára megfelelő új termőhelyeket. A „VÖRÖS KÖNYV” -ben potenciálisan veszélyeztetett száras növényfajok között találjuk. Évtizedek óta nem észlelt ritka fajok is e csoportba tartoznak, amelyek veszélyeztetettsége biztosra vehető, de fokozata ismeretlen. A kúszó zeller eszmei értéke: 10000 Ft !

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában