Tisztújítás

2018.07.23. 20:00

Megújult az atomfórum egyesület irányító testülete

Tisztújítás volt a Magyar Atomfórum Egyesületnél: a leköszönő elnök Lenkei Istvánt, Paks II. vezérigazgatóját dr. Kiss Csaba váltotta az egyesület élén.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

Megújult a hazai nukleáris szakmában érdekelt vállalkozásokat tömörítő Magyar Atomfórum Egyesület vezetősége. A tisztújítás kapcsán Pakson tartott sajtótájékoztatón dr. Czibolya László főtitkár (képünkön balra) elmondta, 1999-ben az egyesületet olyan magyarországi vállalkozások alapították, amelyek szoros üzleti kapcsolatban vannak az atomenergiával. Céljuk, hogy elősegítsék az atomenergia békés célú alkalmazását Magyarországon, bemutassák az eddig elért eredményeket, őszintén beszéljenek a megoldandó feladatokról.

Első jelentősebb tevékenységükként a Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbítási programjának támogatását említette a szervezet főtitkára. Nem sokkal megalakulásuk után csatlakoztak a Foratomhoz. A brüsszeli székhelyű szervezet feladatának tekinti, hogy képviselje a nukleáris ipart az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben.

A főtitkár megjegyezte, fontosnak tartják, hogy az atomenergiával kapcsolatos ügyekről tájékoztassák az embereket, ezt csak hatékony kommunikációval és szakértői tevékenységgel lehet megvalósítani. Hozzátette: néhány évvel ezelőtt az új paksi blokkok létesítésének előkészítése került figyelmük középpontjába.

A leköszönő elnök, Lenkei István (képünkön középen), elmondta, hogy dr. Katona Tamás után 2012-ben került az egyesület élére. Akkor azt vállalta, hogy az új blokkokhoz kapcsolódó ismeret-továbbadás, lobbitevékenység erősödni fog a működése alatt. Az elmúlt hat évben számtalan olyan programban, akcióban vettek részt, melyek az új blokkok támogatását jelentették a fentebb említett elvi alapokon.

Az első fontos mérföldkőhöz akkor érkeztek, amikor az EU vizsgálta a paksi beruházást. A Magyar Atomfórum Egyesület elsők között állt ki a projekt mellett. Ezt követően a Foratomnál elérték azt, amit korábban kevesen tudtak, jelesül, hogy a nukleáris ipar európai szervezete egy adott ország erőműépítése mellett foglaljon állást.

Lenkei István kitért arra, hogy hosszú előkészítő munka eredményeként a Szocsiban tartott Atomexpón aláírták a Roszatom-Magyar Atomfórum Egyesület együttműködési megállapodást, amely új kereteket biztosít az új paksi blokkokhoz kapcsolódó jövőbeni munkához. Lenkei István úgy tájékoztatott, hogy nem jelöltette magát a következő négyéves ciklusra. Ennek alapvető oka az volt, hogy egy évvel ezelőtt lett Paks II. vezérigazgatója, s a két munka már nehezen volt összeegyeztethető.

Az új elnök, Dr. Kiss Csaba (képünkön jobbra), harminc éve dolgozik az energiatermelő iparban. Több erőműnek volt az igazgatója, illetve multinacionális cégeknél is dolgozott vezetőként, jelenleg Paks II. munkatársa. Négy éve az atomfórum egyesület elnökségi tagja, így jól ismeri a szervezet, feladatait, munkáját. Jól működő szakmai szervezetnek tartja, így alapvető változtatásokat nem lát szükségesnek.

Azonban ahogy a világ is fejlődik – a digitalizáció felé haladunk –, vannak olyan feladatok, melyeket meg kell valósítaniuk. Elsősorban a kommunikációt szeretnék erősíteni, hogy tagjaikat még jobban tudják információkkal támogatni. Az elnökváltás után a folytonosság megmaradt, új tagokat is bevontak az elnökségbe, akik garanciát jelentenek arra, hogy új ötletekkel, információkkal még hatékonyabbá tegyék a szervezet működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában