Nyitott Bíróság program

2018.08.10. 11:30

Diszkóban pofozkodni is bűncselekmény

A fiatalok mindennapi életében előforduló jelenségek, problémák jogi vonatkozásairól hallhattak előadást zömében középiskolás diákok a Nyitott Bíróság program első félévi sorozatában.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Makovics Kornél

A hatodik évfolyamát kezdte meg az idén a Szekszárdi Törvényszék Nyitott Bíróság programja. Az első félév eredményeiről kérdeztük dr. Andódi László bírót, a program koordinátorát, aki elmondta, hogy nyolcvanhárom rendezvényt, zömében interaktív előadást szerveztek, amelyekbe száztizenkilenc osztály 2870 diákja kapcsolódott be. Az előadások és más foglalkozások megszervezésében és lebonyolításában százhét bírósági alkalmazott, többségében bíró vett részt.

A program egyik legfontosabb jellemzője, hogy mind a közreműködő bírák, mind pedig az oktatási intézmények önként vesznek részt benne. A siker egyik titka lehet, hogy a tematika összeállításában valós igényeknek akarnak megfelelni, ezért a törvényszék folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy mi érdekli a célcsoportként megjelölt 12–18 éves korosztályt. Tapasztalataik szerint a fiatalok azon jogi kérdésekre fogékonyak, amelyek a mindennapi életükkel kapcsolatosak. Ezen belül némi meglepetésre leginkább a büntetőjogi kérdések érdeklik őket. Szeretnék tudni mi az „igazság”, „hogy zajlik a bírósági eljárás”, és meg akarják ismerni a jogaikat. A program ezenkívül érintette a választási rendszert, az uniós jogot és a munkaszerződések témakörét is. Többféle modulból lehet választani.

A középiskolások tárgyalásokon is részt vettek. Nem egy esetben ott szembesültek például azzal, hogy az amerikai filmekben látottakkal ellentétben, nincs esküdtszék. A tárgyaláshallgatást többnyire a látogatást előkészítő, vagy az azt feldolgozó óra egészíti ki. Az idén is több osztály tekintette meg a Szekszárdi Törvényszék épületét, megismerkedve az ott folyó munkával. A Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézettel együttműködve börtönlátogatást is szerveztek, amelynek kapcsán a fiatalokat a büntetés kiszabásának szabályairól, gyakorlatáról tájékoztatták, tette hozzá dr. Andódi László.

Az idén is népszerű volt a Tolna Megyei Rendőr-főkapitánysággal közösen tartott perszimuláció, amelynek keretében a bírák, bírósági titkárok – a hallgatók bevonásával – egy „benzinkúton történt rablás” tárgyalását játszották el. A Tamásiban és Dombóváron az illetékes kapitányságok közreműködése mellett tartott programok jó lehetőséget adtak arra, hogy a folyamatot megállítva, a moderátor kérdéseket intézzen a hallgatósághoz, avagy felhívja a diákok figyelmét fontos dolgokra. Például arra, hogy a tanúnak igazat kell mondania. A hallottak alapján a hallgatók arról számoltak be, hogy nem volt egyszerű feladat a tárgyalás folyamatának követése és az elhangzó információk folyamatos értékelése, újraértékelése.

Az előadók egyebek mellett a szórakozóhelyeken felmerült esetek, például verekedés, kábítószer-fogyasztás, vagy éppen az ittas vezetés, ittasan okozott közlekedési baleset jogi vonatkozásaira hívták fel a figyelmet. Hasonlóan nagy számban kerültek szóba a véleménynyilvánítás határai, vagy a közösségi oldalak kapcsán a becsületsértés, rágalmazás, a tanárok személyiségi jogai, és az ismerkedés lehetősége, a zaklatás problémái. Mint ismeretes, a fiatalok olyan technikai eszközök birtokában vannak, amelynek használata közben számos jogsértés követhető el, de azokról nincsenek kellő ismereteik.

Minden középiskoláshoz szeretnének legalább egy alkalommal eljutni

Az első félévben csakúgy, mint korábban voltak sajátos programok is. A Civil Információs Centrumban az egyesületek, alapítványok képviselőinek, az e szervezetekre vonatkozó szabályokról, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szervezésében pedig az érintett szakembereknek, a kiskorúak veszélyeztetéséről, a gyerekek és a fiatalkorúak jogairól adtak tájékoztatást. A program második félévének kiemelt eseménye lesz a pályaválasztási nap. – Nagyon bízom abban, hogy a középiskolás évek alatt legalább egy alkalommal minden Tolna megyei középiskolással találkozhatunk a programban, mondta dr. Andódi László, a Nyitott Bíróság program Tolna megyei koordinátora.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában