tábor

2018.08.25. 11:30

Finom sütit készítettek a gyerekek a KukTanodában

Mintha a Hófehérke című mesefilm elevenedett volna meg, amikor Domboriba látogattunk a KukTanoda táborba. A törpék helyett azonban a konyhában nyolc év körüli kislányok, kisfiúk kuktasapkával a fejükön, egyenköténykével a derekukon sürögtek-forogtak. 

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Második éve működik a tábor nagy sikerrel, mondta Horváthné Keresztes Anikó, a KukTanoda vezetője. Olyan nagy az érdeklődés, a jelentkezés a szülők és a gyerekek részéről, hogy egész nyárra lenne dolguk. Természetesen más tematikát állítanak össze a kisebb, 7-8 éves, illetve a pár évvel idősebb gyerekeknek. A mostani táborban éppen a 7-8 éveseké volt egy hétig a terep. Szemmel láthatóan nagyon élvezték a közös munka minden pillanatát. Kisebb csoportokban dolgoztak, pontosabban készítették el a muffin alapanyagát, középiskolás korú diákok segítségével, akik úgynevezett közszolgálati munkát teljesítettek ezzel a feladattal. A kicsik tevékenységét dr. Kovácsné Baldauf Éva pedagógus is felügyelte, irányította.

Az egyik kisfiú megállás nélkül kóstolgatta az összeállított muffin alapanyagát, úgy látszik, neki már így, nyersen is nagyon ízlett a sütésre váró tészta. Horváthné Keresztes Anikó elmondta, miközben „alkotnak” a kicsik, játékosan ismerkednek meg az űrmértékekkel úgy, hogy közben ők maguk mérik ki az alapanyagokat. Dekagramm, milliliter, gramm, kiló, liter, deci – a tapasztalatok alapján érthető fogalommá válnak számukra, így nyilván a táborban részt vevő kisiskolások könnyebben megjegyzik, mint ha csak elméletről lenne szó. Minden táborozónak van egy kuktafüzete, melybe le kell írnia a recepteket, de hogy ne legyen unalmas ez a munka sem, a füzetben egy-egy oda való mese és különböző kifestőoldalak is vannak. Így alkalom nyílik rá, hogy a második osztályba készülő kis diákok kicsit gyakorolják az írást és az olvasást is úgy, hogy az ne tűnjön tehernek.

A sütés és főzés mellett természetesen a konyhában akad még munka, például a mosogatás, seprés, rendrakás, ezt elsajátítják a gyerekek. Sőt, aki ebben is ügyeskedik, az úgynevezett kukta-pontokat kap, amiket a tábor végén, az utolsó napon beválthat valamilyen ajándékra.

– Minden nap egy-egy nemzet főételét is elkészítjük – mondta Horváthné Keresztes Anikó, – így francia, német, amerikai és magyar ételeket is sütünk, főzünk, illetve egy szekszárdi olasz étteremnél is vendégeskedtünk, ahol raviolit készíthettek a gyerekek.

Két nagyon ügyes kisfiú is kitűnt a csoportból, egyikük Sajben Palkó volt, aki Decsről jár be tanulni a szekszárdi Babits általános iskolába, ősztől kezdi a második osztályt. Mint mondta, azért jött nagy örömmel a KukTanodába, mert otthon is segít főzni édesanyjának. Igaz, volt kitől tanulnia, hiszen a 14 éves bátyja jó példát mutat neki. Palkó kedvence a rántott hús, és panírozni is tud, sőt segíteni is szokott ezen a területen.

Hodossy Marci is tud panírozni és – hogy bebizonyítsa, nem a levegőbe beszél – rögtön fel is sorolta, mi kell hozzá és milyen sorrendben. A hétéves Marci is ősztől már második osztályba jár a Babitsba, ahol a nővére is tanul, ő most lesz nyolcadikos. Marci kedvence a muffin, így nagyon elégedett volt a tegnapi menüvel.

Természetesen a gyerekeknek a sütés, főzés mellett nagyon sokféle játékra, kikapcsolódásra is jutott idejük.

Jól jött az áruháztámogatása

A sütéshez, főzéshez eszközök is kellenek az alapanyagokon kívül. Így nagyon jól jött a KukTanodának, hogy lehetőségük volt pályázni a Tesco Magyarország által meghirdetett versenyre. A vásárlók zsetonjaikkal dönthették el, hogy az „Ön választ, mi segítünk” akcióban ki legyen a nyertes. Ebben a programban nyert el négyszázezer forintot a KukTanoda, ezen a pénzen vásároltak eszközöket. A sikeres pályázatról szóló elismerést Szabó Balázs, a szekszárdi Tesco áruház igazgatója adta át tegnap a táborban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában