apály

2018.08.23. 07:00

Megdőlt a legkisebb vízállás rekordja Földvárnál

Három helyen is megdőlt a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja tegnap, köztük Dunaföldvárnál is: a 2011 decemberében regisztrált mínusz 172 centiméternél egy centiméterrel alacsonyabbat mértek. A folyó extrém alacsony vízszintje súlyosan akadályozza a hajóközlekedést. A teherhajók csak félig, harmadukig megrakodva járnak, a szállodahajók pedig vesztegelnek.

Munkatársunktól

Fotó: Molnár Gyula

A folyó magyarországi szakaszán a nagyobb merülési mélységű szállodahajók Budapest és Mohács között gyakorlatilag nem közlekednek. Rájuk vonatkozó, általános érvényű utasítás nincs, a kapitányok döntésén múlik, bevállalják-e az úttal járó kockázatot. A tapasztalatok szerint egyre kevésbé, a hajók Budapesten és Bécsben vesztegelnek a kikötőkben.

A vízi teherszállítást szintén nehezíti az apály. A teherhajók félig, harmadukig megrakva tudnak csak közlekedni, a rakományok egy részét pedig már inkább közúton szállíttatják el a fuvarozók. Mindez jelentős többletköltséggel jár a számukra. A továbbiakat illető kilátások sem sok jóval kecsegtetnek. A legfrissebb előrejelzés szerint a vízállás nem változik jelentősen, egy méter körül alakul, a héten pedig az alá esik.

Dunaföldváron is jól látszik az apadás. Itt augusztus 20-án reggel –156, 21-én –169, 22-én reggel hét órakor pedig –173 centiméteres vízszintet mértek. A Sió alsó szakaszán azonban az aszályos időszaknak semmiféle következménye nincsen, hiszen duzzasztják a vizét. Tolna megye területén a Kapos a Sióba torkollik, bár alacsonyak a vízszintek, azért ez jelent egy kis utánpótlást.

A hőhullám és a szárazság nemcsak nálunk, hanem Európa több országában is gondot okoz. Lassan egy hónapja arról lehetett olvasni, hogy vizet csak nyomokban tartalmaz az Elba medre Drezdánál. A nálunk kialakult helyzet oka is az, hogy a Duna vízgyűjtő medencéjének területén régóta nem esett eső.

Nem jelent veszélyt az erőműnek

A megye és az ország számára is fontos kérdés, hogy miként érinti a Paksi Atomerőmű működését a Duna alacsony vízszintje. Mint arról már írtunk, az erőmű honlapján tájékoztató olvasható a helyzetről. Eszerint a Duna alacsony vízállása ellenére is elegendő hűtővíz áll a paksi atomerőmű rendelkezésére. Az atomerőművet a létesítés előtti száz év legalacsonyabb Duna-vízállásához tervezték, ami Kovács Antal kommunikációs igazgató szerint azt jelenti, hogy „nem állhat elő olyan helyzet, amiben a biztonságos üzemeltetés veszélybe kerüljön”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában