testvérmegyei megállapodás

2018.09.02. 20:00

A cél barátokat szerezni és közösséget építeni

A kismegyeháza udvarán írta alá ünnepélyes keretek között Hargita és Tolna között a testvérmegyei megállapodást Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke és Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mártonfai Dénes

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ grafikai kiállításának a megnyitójával kezdődött az esemény. Mint Kolcsár Béla igazgató elmondta, a 28 grafika a szakralitástól kezdve a környezetrombolásig sokféle témát felölel. A kulturális központ fennállásának 44 éve alatt 2100 alkotást gyűjtött össze. Éppen most készülnek Bukarestbe, ahol a parlamentben lesz kiállításuk, amelyen több mint 150 kortárs művet mutatnak be.

Az ünnepség a Himnusz és székely himnusz eléneklésével kezdődött, majd Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár közvetítette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért is felelős miniszterelnök-helyettes üdvözletét. A több mint 150 éves török uralmat követő történelmi események felidézését követően azt mondta, hogy a legfontosabb ma is az, hogy a keresztény kultúrkincsünket, keresztény hagyományainkat, nemzeti függetlenségünket és ezen keresztül európaiságunkat is meg tudjuk őrizni. Majd hozzátette, először 2015-ben írtak ki pályázatot százmillió forint erejéig a testvérkapcsolatok építésre, fejlesztésére. Az idén már 250 millió forint van erre a célra.

Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke személyes hangú beszédben szólt arról, hogy mennyi élményt és erőt jelent számára ma is, hogy már gyerekkorától kezdve többször is ellátogathatott Erdélybe. A megyei önkormányzat és tisztségviselői nevében is ígérte, hogy gazdag tartalommal töltik meg ezt a kapcsolatot megyei, települési szinten is.

Borboly Csaba, a hargitai megyei tanács elnöke éppen a déli harangszó idején kezdte beszédét, amelyben Illyés Gyulát idézte, aki azt írta, hogy nemzeti, aki jogot véd, nacionalista, aki jogot sért. Később arról beszélt, hogy olyannak képzeli el a testvérmegyei kapcsolatot, mint az igazi testvérekét. Nem találkoznak minden nap, de a találkozások hitet és erőt adnak a tekintetben, hogy jó családban élnek. Mint mondta, nagyon bizakodó, hiszen az a feladat, hogy barátokat szerezzenek és közösséget fejlesszenek, ki-ki a maga területén és a maga módján. Végezetül hozzátette, minden szerződés annyit ér, amennyit abból megvalósítanak. A szerződés jó eszköz arra, hogy a két ország törvényeit betartva, immár hivatalosan, nem titokban, mint az előző rendszerben, tartsák a kapcsolatot és építsék az együttműködést.

Az ünnepség végén pohárköszöntőt mondott Berényi István Kölesd és Péter Zoltán Siménfalva polgármestere. A két község között huszonhét éve tart a kapcsolat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában