oktatás

2018.09.07. 17:30

Fejlesztésekkel kezdték a tanévet a szakképző iskolák

Felújítással, korszerűsítéssel készültek az új tanévre a Szekszárdi Szakképzési Centrum tagintézményeiben. Ezekről és a folyamatban lévő munkálatokról Ábrahám Norbert főigazgató beszélt.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

A Szekszárdi Szakképzési Centrum több tagintézményében történt felújítás, korszerűsítés az elmúlt hetekben. Ezek egy részét pályázati forrásból, míg egy részét saját költségvetésből és saját bevételekből teremtették elő – tudtuk meg Ábrahám Norbert főigazgatótól (borítóképünkön). Hozzátette: a befejezett beruházások összértéke megközelíti a négyszáznegyvenkilenc millió forintot, a folyamatban lévő fejlesztéseké pedig majdnem kétszáznegyvenöt millió forintot tesz ki.

A befejezett munkák közé tartozik, hogy egy sikeres pályázatnak köszönhetően hat tagintézményükben – Bezerédj István Szakképző Iskola, Egészségügyi és Szociális Szakképző Iskola és Kollégium, Ady Endre Szakképző Iskola és Kollégium, Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium (Tamási), Apáczai Csere János Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Dombóvár), Esterházy Miklós Szakképző Iskola és Kollégium (Dombóvár) – napelemes rendszert építettek ki százkilencven millió forint értékben.

A megyeszékhelyen lévő tagintézmények közül a Bezerédj István Szakképző Iskolában cserélték és korszerűsítették az elektromos hálózatot kilencvennégy millió forint értékben, valamint cserélték a tornaterem tetejét. Ez tizenkét millió forintba került. Az Ady Endre Szakképző Iskola és Kollégiumban a tornatermi öltözők és mosdók felújítására tizennégy millió forintot fordítottak. A Vendéglátó Szakképző Iskola Hunyadi utcai épületének bővítési, felújítási, illetve energetikai korszerűsítésének kiviteli tervei elkészültek, erre tizenhárom millió forintot költöttek, a diákok pedig még ezt a tanévet is a Szent István téri épületben kezdik.

A tamási tagintézményben, a Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégiumban a faszerkezetek lazúrozását, valamint a faszerkezeti elemek gombásodás elleni kezelését végezték el, ami harminchárom millió forintba került. Emellett az intézmény kollégiumának fűtéskorszerűsítésére közel tizenkét millió forintot költöttek, és mintegy tíz millió forint értékben cserélték a bútorokat.

A dombóvári iskolákban szintén jutott fejlesztésre. Az Apáczai Csere János Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban hat tanterem padozatát újították fel, ennek értéke megközelíti a három és fél millió forintot, míg az Esterházy Miklós Szakképző Iskola és Kollégiumban egy tanterem padozata újult meg.

A bonyhádi Perczel Mór Szakképző Iskola kollégiumi épületében egy több mint hetven millió forintos pályázati projekt révén adódott lehetőség az épület energetikai korszerűsítésére: nyílászáró cserére, hőszigetelésre, valamint tetőszigetelésre.

Több fejlesztés még folyamatban van. Ilyen az a pályázati projekt, amelynek köszönhetően százötven millió forint értékben informatikai eszközöket tud beszerezni a Szekszárdi Szakképzési Centrum. Ez mind a tíz tagintézményt érinti. Emellett még tart az Ady Endre Szakképző Iskola és Kollégium „B” épületi süllyedésének helyreállítása.

A költségek megközelítik a hetven millió forintot. A bonyhádi tagintézmény is újabb fejlesztés előtt áll: több mint huszonnégy millió forint értékben tervezik cserélni a nyílászárókat – tette hozzá Ábrahám Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában