Időben felfedezve jól gyógyítható

2018.09.12. 15:30

Hepatitis-c-szűrés lesz Szekszárdon

Térítésmentes, anonim szűrést szervez a hepatitis C vírussal fertőzöttek felderítése érdekében szombaton 9 és 15 óra között a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete az Augusz Imre utcában. A pontos helyszínről plakátokon lehet majd tájékozódni.

Mácz Katalin

Mivel a fertőzés évtizedekig (húsz-ötven évig) is lappanghat, anélkül, hogy jellegzetes panaszokat okozna, az érintettek nagy része nem is tud arról, hogy beteg. Ahogy arról sem, hogy másokat is megfertőzhet. A fertőzés vérrel terjed, védőoltás nincs ellene. Ha azonban időben felfedezik, rövid gyógyszeres kezeléssel jól gyógyítható.

A hepatitis C szinte észrevétlenül rombolja a májat. Mire a jellegzetes tünetek jelentkeznek, addigra sokszor előrehaladott májkárosodás, májzsugor, májrák alakul ki.

Annak érdemes elsősorban élni a szűrési lehetőséggel, aki egészségügyben, büntetés-végrehajtási intézetben dolgozik, tetoválása, testékszere van, vagy 1993 előtt kapott vért egy nagyobb műtét során. Becslések szerint a lakosság egy százaléka lehet fertőzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában