kirándulás

2018.10.10. 07:00

Ady Endre nyomában a Partiumban

A Partium, azaz az Erdélyhez nem tartozó Részek középső területével ismerkedett meg nemrég a Szekszárdi Garay János Gimnázium öt diákja. A Rákóczi Szövetség szervezésében zajló kirándulásra tizenöt másik középiskola fiataljaival együtt utazhattak el Romániába a megyeszékhely tanulói.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött fotó

– Nemcsak anyaországi, hanem határon túli magyar középiskolások is meghívást kaptak a kirándulásra – mondta Fauszt András kísérőtanár, a Garay János Gimnázium német–földrajz szakos pedagógusa. – Diákjainak szinte azonnal barátságot kötöttek a felvidéki, révkomáromi tanulókkal. Két különbusz szállította a csoportokat Nagyváradra. Ez a város lett a bázisunk a péntektől vasárnapig tartó felfedező út idejére. Szállást az ottani egyetem kollégiumban kaptunk. Mindenütt olyan házigazdák fogadtak bennünket, akik a partiumi magyarság jeles képviselőiként mély benyomást tettek ránk.

Érkezés után a szekszárdiak is városnézésen ismerkedtek a mintegy kétszázezres, magyar múltú településsel. Szombaton a csapat falunéző túra keretében átkelt a Királyhágón és megtekintette a körösfői templomot, mellette pedig az 1849-ben a közelben hősi halált halt Vasvári Pál emlékművét. Csucsán a diákok Ady Endre nyomdokaiban jártak, tekintettel arra, hogy a költő az itteni kerti lakban élt és alkotott az első világháború idején. Lényét és munkásságát emlékház is idézi. Az egyik legérdekesebb állomást Sztána jelentette. Ezen a „világvégi” településen, ahova betonút sem vezet, található Kós Károly építész, író, az erdélyi magyarság egykori szellemi vezetőjének saját tervezésű, különleges háza, az úgynevezett Varjúvár. Csak kívülről lehet megcsodálni, mert az épület magántulajdonban van.

A középiskolások vasárnap zongoraművész és színművész ünnepi műsora után intettek búcsút a Partiumnak.

 

Az út minden várakozást felülmúlt

Különböző helyekről jöttünk, mégis gyorsan összehangolódtunk. Így jellemezte Kovács Fanni azt a diákcsapatot, melynek tagjai a Délvidékról, a Felvidékről, Kárpátaljáról, illetve Debrecen, Győr, Szekszárd és Szolnok városából érkeztek a közös kirándulásra. A Szekszárdi Garay János Gimnázium 11. A. osztályos, népdaléneklésben jeleskedő tanulója most járt először a Partiumban.

– Nagyon vártam ezt az utat, mert közel áll hozzám ennek a vidéknek a kultúrája – mondta. – Amit tapasztaltam, minden várakozásomat felülmúlta!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában