Magyar Diaszpóra Tanács

2018.10.29. 20:00

Egyszerűsítenék a választási jogszabályokat

November 15-én tartja tanácskozását a Magyar Diaszpóra Tanács, másnap a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) plenáris ülését rendezik Budapesten, és mindkét eseményen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök – adott tájékoztatást hétfői sajtóreggelijén a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

TN

Fotó: kormany.hu

Potápi Árpád János – aki Bonyhád és Dombóvár térségének országgyűlési képviselője – felidézte, hogy 2010-ben indították újra a Máért-et, a diaszpóratanács pedig 2011 óta ülésezik. Kiemelte: szeretnék egyszerűsíteni a választási jogszabályokat, erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tart majd előadást a Máért-en. Kitért arra, hogy a parlament a héten megkezdi a külhoni magyarok EP-választáson való szavazásának lehetőségét megteremtő javaslat tárgyalását. A diaszpóratanács ülésén várhatóan 87 meghívott szervezet és 21 megfigyelő vesz részt.

Az államtitkár beszámolt a kárpátaljai szociális programcsomagról, megerősítve, hogy az idei 1,37 milliárd forintos keretet 3 milliárdra emelik jövőre. A következő tematikus évről a Máért dönt majd, de „maradnak” a családok támogatásánál. Potápi Árpád János hozzátette: a mostani tematikus év záró gáláját január 18-án rendezik. Az október 31-én záruló, szintén a tematikus évhez kapcsolódó 200 milliós pályázat elbírálása, a források kiutalása még hátra van, és elképzelhető, hogy az év végén felszabadulnak még források a külhoni magyarság támogatására.

Potápi Árpád János arról is beszámolt, hogy jelenleg 1 millió 38 ezer az új magyar állampolgárok száma, és ez még néhány százezerrel emelhető.

Felújított óvodák

Grezsa István Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy a közel 39 milliárdos programból mintegy 33 milliárdra már leszerződtek, 103 felújított óvodát adtak át. Szilágyi Péter nemzetpolitikai feladatok koordinálásáért felelős miniszteri biztos a diaszpórában élőket érintő Kőrösi-programról elmondta, idén 142 ösztöndíjassal dolgoznak. Közölte, november második felében új felhívásokat is meghirdetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában