vis maior

2018.10.18. 12:30

Utakat, támfalakat hoznak helyre a települések

Milliós vis maior támogatás az önkormányzatoknak, megrongálódott közművek újulhatnak meg.

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes

Hat megyei település kap vis maior támogatást. Önkormányzatok és a többcélú kistérségi társulások akkor igényelhetnek támogatást a központi költségvetésből, ha előre nem látható természeti vagy más eredetű veszély miatt (például árvíz, földrengés) az önkormányzati kötelező feladatot ellátó épületben, építményben kár keletkezik vagy védekezés válik szükségessé.

A hetedik ütemben csaknem négyszázmillió forint hozzájárulás odaítéléséről döntött október elején Pintér Sándor belügyminiszter, a határozat értelmében 31 település kap központi forrást. Ezt megelőzően idén a belügyminiszter összesen ötször ítélt oda vis maior támogatást, aminek köszönhetően több mint 1,35 milliárd forint segítséget adtak a bajba jutott önkormányzatoknak.

A megyéből a legnagyobb összeget pince- és partfal-helyreállításra Szakadát kapta, több mint 19 millió forint áll majd a település rendelkezésére.

– A nyár eleji nagy esőzések megrongálták az Iskola és Petőfi utca közötti partfalat – mondta Laszk Gábor polgármester. – Örülünk a központi költségvetési támogatásnak, a forrásból minél hamarabb szeretnénk kijavíttatni az építményt. Ez komoly feladat egy kis önkormányzatnak, megkeressük azokat a mélyépítésben jártas cégeket, akikkel korábban már kapcsolatba kerültünk.

A megyeszékhely 16 millió 205 ezer forintot fordíthat helyreállítási munkálatokra. Dr. Molnár Kata jegyző közölte, már a lakossági bejelentéseket követően megkezdődtek a munkálatok, de a több érintett útszakasz miatt az önkormányzatnak további forrásra volt szüksége a kármentesítéshez.

 

Természeti kár

Az október eleji döntésnek köszönhetően Bátaszék több mint hatmillió forintot kap közmű és műtárgyainak, illetve az út helyreállítására. Dunaföldvár a pince- és partfal-helyreállításra több mint nyolcmillióval számolhat. Nagymányokon ugyanezen a jogcímen 5,3 millió áll majd az önkormányzat rendelkezésére. Simontornyán előre nem látható természeti vagy más erők által okozott veszély miatt szükségessé váló védekezésre fordíthatnak több mint egymillió forintot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában