katonasír

2018.11.27. 13:00

A katonasírt mihamarabb helyreállítják Lengyelben

Wessely Gábor

Fotó: Shutterstock

Ritkaságszámba ment, hogy egy I. világháborús katonát a szülőfalujában temettek el, és nem a fronton. Lengyelben, az Apponyi-kastélyban, rövid ideig működött egy 28 ágyas katonai kórház. Idehozták többek között a sebesült Jéhn Józsefet is – a falu szülöttjét –, aki hamarosan meghalt. Eltemették, de a sírja nem volt védetté nyilvánítva. Így történhetett, hogy a közelmúltban, egy temetőtisztításkor, több régi sírkő között az övét is elmozdították és félrerakták.

Váli Ferenc helyi lakos azt mondja, hogy ő csak egy állampolgár, de érzékeny az ilyesmire. Úgyhogy a halottak napján kiment a temetőbe, és az oldalra kihordott síköveknél is elidőzött. A katonáéra nemzeti színű és gyászszalagot kötött. Reméli, hogy mihamarabb megoldódik a visszahelyezés, amit – mióta tisztázódott, hogy ki is volt ez a hősi halott – a polgármester is szorgalmaz. Kezdetben ugyanis az is kérdéses volt, hogy valóban I. világháborús sírról van-e szó. De a templomban elhelyezett márványtáblán, melyen felsorolták az akkori áldozatok nevét, ugyanaz a név és születési dátum olvasható, mint a sírkövön. Száz éve ért véget az I. világháború, a katonasírokat emiatt is illik rendbe tenni.

A téma kapcsán Lőrincz Andrea polgármester az alábbi információt adta: – Valóban elkerült egy temetőtakarítás során a helyéről az I. világháborús halott sírköve. Miután beazonosítottuk, lépéseket tettünk a helyreállításra. Először ez év tavaszán a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványhoz pályáztunk, de onnan továbbirányítottak a Hadtörténeti Intézet és Múzeumhoz. Körülbelül egy hónappal ezelőtt benyújtottuk ismételten a támogatási igényt. Várjuk a döntést. Számításaink szerint háromszázezer forintból valósítható meg a síremlék helyreállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában