Paks II. projekt

2018.11.20. 20:00

A nukleáris biztonság a legfontosabb szempont

Pakson tartotta kihelyezett ülését a Parlament költségvetési bizottsága, amelynek tagjai a Paks II. projektről kaptak közvetlen tájékoztatást.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

– Van még miről beszélni, de fontosnak tartom, hogy lehetőség nyílt a kapacitás-fenntartással kapcsolatos kérdések megvitatására – mondta a DK-s Varju László, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke kedden Pakson, a bizottság kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón. Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, arra törekednek, hogy minél hamarabb befejeződjön a beruházás, ugyanakkor a nukleáris biztonság a legfontosabb. – A jelenlegi blokkokhoz hasonlóan műszaki és biztonsági szempontból is a világ élvonalába tartozó blokkokat fogunk építeni – hangsúlyozta. A műszaki tervek készítése folyamatban van, az orosz dokumentumokat „honosítják”, vagyis nem egy az egyben átveszik, hanem a magyar és az Európai Uniós elvárásoknak megfelelően áttervezik azokat.

Süli János arra is kitért, hogy az atomerőmű négy blokkja a hazai termelés ötven, a fogyasztás közel negyven százalékát biztosítja, több évtizedes üzemeltetési tapasztalatai jók. Hozzátette, hazánk jelentős mértékben importra szorul, az éves importarány várhatóan 30 százalék körül alakul idén. – Az új paksi atomerőművi blokkokra az ország ellátásbiztonsága érdekében szükség van. Magyarország csak úgy tudja garantálni, hogy széndioxid-kibocsátás nélkül, időjárástól függetlenül, biztonsággal rendelkezésre álljon a lakosság és a gazdaság ellátásához szükséges villamos energia, ha a két blokkot megépítjük – mondta a miniszter.

Kedvezőek a hitelkonstrukció feltételei

Dr. Aszódi Attila államtitkár a projekt gazdasági vetületéről adott részletes tájékoztatást a bizottság tagjainak. Azt mondta, ahogyan az Európai Bizottság minden részletre kiterjedő vizsgálata is igazolta, megtérülő beruházásról van szó. A hitelszerződés kapcsán elmondta: egy nagyon kedvező hitelkonstrukció, nagy összegű, több mint 30 éves futamidejű, fixek a kamatozási feltételek, rendkívül fontos eleme, hogy bármikor előtörleszthető külön költség nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában