kongresszus

2018.11.09. 15:30

Jobb gyógyszer, kevesebb mellékhatás

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mártonfai Dénes

A gyerekgyógyászat legnagyobb betegcsoportját a légúti betegek, vagyis a felső és alsó légúti fertőzések alkotják, válaszolta kérdésünkre dr. Csábi Márta gyermektüdőgyógyász, aki a tegnap megkezdődött háromnapos kongresszuson a kórház névadójáról,

Balassa Jánosról és szellemi örökségéről tartott előadást.

Az általános és az ő személyes tapasztalatai szerint, az utóbbi időben inkább növekszik ezen megbetegedések száma. A jelenség egyik magyarázata, hogy több diagnosztikai módszer áll rendelkezésre, így példásul a felismert asztma és szénanátha esetszáma mindenképpen növekszik. A légúti betegségek gyakran összefüggésben vannak az allergiával, ugyanis azok a gyerekek, akik genetikailag hordozzák a hajlamot az allergiára, fogékonyabbak a felső és alsó légúti fertőzésre. Az allergia kialakulásában pedig jelentős szerepet játszanak a környezeti tényezők, így például a légszennyezettség, a dohányzás, a pollenek, vagyis a bel- és kültéri allergizáló tényezők, tette hozzá dr. Csábi Márta. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy az iparilag fejlett nagyvárosokban, ahol nagyobb a közlekedés okozta környezeti szennyezettség, sokkal több az allergiás beteg. Ugyanakkor a gyógyítás lehetőségei is javultak az utóbbi időkben, hiszen ma már sokkal több hatásos allergiaellenes gyógyszer került forgalomba. Mint mondta, harminc éve van a szakmában, régen alig volt ilyen gyógyszer, ma meg már rendelkezésre állnak például az allergiára és az asztmára helyileg ható, belélegezhető készítmények, orrsprayk, amelyeknek éppen ezért kevesebb a mellékhatása.

Jobb megelőzni, ha mód van rá

A megelőzési tanácsok közül kiemelte a főorvos asszony az anyatejes táplálást és a dohányzás mellőzését. Kitért arra is, hogy a tapasztalatok alapján minél később kerül közösségbe egy gyerek, annál kisebb a felső- és az alsó légúti fertőzés veszélye. A fentiek mellett szintén nagyon fontos, hogy minden gyerek időben megkapja a védőoltásokat, mondta dr. Csábi Márta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában