friss adatok

2018.11.19. 20:00

Több lett a kereset és kevesebb az állástalan

Megyénk országos szinten jól áll a foglalkoztatottak számát illetően, és az országos átlagnál kevesebb a munkanélküli. Tolna megyei székhellyel idén június végén harminckilencezer gazdasági szervezetet tartottak nyilván, egy százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a statisztikai hivatal friss adatai szerint.

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

Az év első felében a négy embernél többet foglalkoztató ipari vállalkozások Tolna megyei telephelyein kétszázhetvenkilencmilliárd forint termelési értéket állítottak elő, 1,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérésében. A negyvenkilenc személynél többet foglalkoztató, Tolna megyei székhelyű ipari vállalkozások termelési értéke összesen százkilencvenhétmilliárd forintot tett ki, ami másfél százalékkal haladta meg az előző évit. A 15–74 éves népesség ötvenhét százaléka, azaz kilencvenhatezer fő volt gazdaságilag aktív, számuk 2,3 százalékkal több volt, mint egy évvel korábban.

A munkaerőpiacon kilencvennégyezer fő foglalkoztatottként, kétezer fő munkanélküliként jelent meg. A foglalkoztatottak száma nőtt, a munkanélkülieké csökkent a múlt év hasonló időszakához képest. A változás mértéke mindkét mutató esetében nagyobb volt az országosnál. Június végén ötezer álláskeresőt tartottak nyilván, huszonkét százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A csökkenés mértéke meghaladta az országos átlagot. Június végén ezeregyszáz betöltetlen álláshely volt a megyében, harmadával több, mint az előző év azonos időpontjában. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete kétszázkilencvenhatezer, a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset százkilencvenhétezer forint volt. A bruttó és nettó átlagkereset egyaránt közel tíz százalékkal múlta felül a tavalyit. Dr. Fischer Sándor, a megyei iparkamara elnöke szerint három ágazat, az építőipar, a vendéglátás és a mezőgazdaság húzta felfelé a megyét. A Dél-Dunántúlon Tolnában a legmagasabb a foglalkoztatottak aránya. Elmondható, hogy jó évet zár a megye.

Fajszi Lajos, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke úgy látja, az uniós támogatások mellett a kedvezményes hitelek sok kis- és középvállalkozást segítenek tevékenységének fejlesztésében. Ehhez kapcsolódik még az ingatlanárak emelkedése is, ami vagyonnövekedésként jelent meg a megyei gazdaságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában