Nemzeti Pedagógus Kar

2018.12.04. 15:30

A tanárok helyzete volt a Tamásiban tartott fórum témája

Balázs László

Fotó: Shutterstock illusztráció

A tamási művelődési központban tartotta területi rendezvényét a Nemzeti Pedagógus Kar – mondta Farkas Sándor, a kar Tolna megyei elnöke, kurdi intézményvezető.

Széles András alpolgármester megnyitója után dr. Gloviczky Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke előadásában a hivatal pedagógusokat érintő szervezési, ellenőrzési feladatairól beszélt. Dr. Zalay Szabolcs, a pécsi Leöwey gimnázium igazgatója, a NAT-munkacsoport tagja a 2019. szep­tember 1-jétől bevezetendő új Nemzeti alaptanterv kapcsán a tervezésről, ütemezésről tájékoztatta az intézményvezetőket, különös tekintettel az iskolák feladataira, a pedagógiai programok módosítására.

Az elektronikus napló, a KRÉTA bevezetésének tapasztalatairól, bővítési lehetőségeiről Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke beszélt. Mint ismert, a rendszert 2018. szeptember elsejétől vezették be, 2019 januárjától pedig kötelező lesz a használata minden állami fenntartású intézményben.

A Nemzeti Pedagógus Kar munkájáról és működéséről dr. Vizi László Tamásné elnökségi tag tartott beszámolót. Elmondta, az NPK egy szakmai érdekvédelmi, támogató szervezet, amely a közelmúltban komoly helyzetértékelő anyagot tett le a döntéshozók asztalára. Tizenegy témakörben értékelték a magyar köznevelés helyzetét és tettek javaslatokat további fejlesztésére. Az elemzés többek között rávilágít arra a tényre, hogy a pedagógusok között magas a pályaelhagyók aránya és elöregedett a tanári kar. Az egyes témakörökről részletes, adatokkal is alátámasztott elemzések és javaslatcsomagok is készültek, vagy készülnek, ezeket rendszeresen közzéteszik és eljuttatják az ágazati irányításban vezető szerepet betöltő potentátok részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában