visszatekintés

2018.12.25. 10:30

Ez történt 2018 júniusában: Tragédiák, népszavazás, díjak

Az év végéhez közeledve visszatekintünk 2018 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül. Így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. Ezúttal június van soron.

Hanol Erzsébet

A nyár beköszöntével megnyitottak a megye strandjai

Fotó: Mártonfai Dénes

Beköszöntött a nyár és vele a strandszezon, az iskolákban pedig eljött a nyári szünet ideje. Június első vasárnapja egyúttal a pedagógusnap is, ebből az alkalomból a megye számos településén köszöntötték az óvónőket, tanító- és tanárnőket.

Megújult a váraljai ifjúsági tábor, júniusban avatták
Fotó: Mártonfai Dénes

Sajnos azonban egy szörnyű tragédia is történt a hónap elején. Megyénkre vihar sújtott, és az erős szél tőből csavart ki egy negyven méteres fát Dombóváron. A fa egy autóra dőlt, amelyben öten utaztak. A balesetben négy ember vesztette életét, köztük egy öt hónapos gyermek.

Nem ez volt az egyetlen sajnálatos esemény ebben a hónapban, ugyanis mellkason lőtte vitapartnerét egy férfi Dunakömlődön, életveszélyes sérüléseket okozva ezzel. Folytatva a krimihírek sorát, elítélt a Szekszárdi Járásbíróság egy szerb állampolgárságú embercsempészt, aki emberek szállítására alkalmatlan, levegőtlen autóban akart illegális bevándorlókat Ausztriába vinni. Az ítélet nem jogerős. Nem úgy azé a férfié, akit tizenhét év fegyházra ítélt a Pécsi Ítélőtábla emberölés miatt. A vádlott volt üzlettársát fojtotta meg Dunaföldváron, majd a holttestet két bűntársával együtt édesanyja felújítás alatt álló dunaújvárosi házába vitte, és a pincében építési törmelék és hulladék alá rejtette. A férfi másodszor ölt, korábban már ült börtönben emberölés miatt.

Szerencsére nemcsak szörnyűségek határozták meg ezt a hónapot. Bonyhádon hagyományosan ilyenkor rendezik a Völgységi Könyvfesztivált. Ekkor vehette át A könyvtárért, a kultúráért díjat Kult Imréné, a Solymár Imre Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója.

Különleges programokat ígért idén is a Múzeumok Éjszakája
Fotó: Makovics Kornél

Szekszárdon szentmisével, könnyűzenei és gasztronómiai programmal ünnepelték a város védőszentjét, Szent Lászlót, az ország legnagyobb kulturális fesztiválján, a Múzeumok Éjszakáján pedig megyeszerte gazdag kínálattal várták az érdeklődőket a különböző kiállítóhelyeken.

Gasztronómiai programmal ünnepelték a szekszárdiak Szent Lászlót
Fotó: Makovics Kornél

Bogyiszló volt a házigazdája a Vár a megye – Tolna Megyei Értékek Napjának. A Tolna Megyei Önkormányzat rendezvényén idén harminchárom település képviseltette meg, és mutatta be értékeit a Holt-Duna partján. A Tolna Megyei Vadásznap is erre a hónapra esett. A szakmai bemutatók mellett itt nyújtották át a Vadászkamara elismeréseit is.

Az Értékek Napján, Bogyiszlón mutatkoztak be a megye települései
Fotó: Makovics Kornél

A megyeszékhely közgyűlésén a Szekszárd Év Rendőre és a Szekszárd Év Tűzoltója kitüntető címeket adták át. Előbbit Benke János rendőr főtörzszászlós és dr. Szabó Vilmos rendőr főhadnagy, utóbbit Csele Gyula tűzoltó zászlós vehette át.

Június óta új toronysisak ékesíti a kurdi templomot
Fotó: Makovics Kornél

A Pálinka Nemzeti Tanács és az Agrárminisztérium Pálinka országkóstoló versenyén Göndöcs Lajos pálinkafőző mester, valamint Krizl Edit és Nagy Attila, a harci Brill Pálinkaház Kft. tulajdonosai vehették át a Magyarország legjobb pálinkája díjat. A teveli Ferenc József a hivatásos gépjárművezetők legrangosabb nemzetközi díját, az IRU-diplomát és aranyjelvényt kapta meg. A kamionsofőr több mint egy kilométert vezetett balesetmentesen.

Madocsán népszavazás tett pontot a tervezett homok- és kavicsbánya ügyének végére, gondoltuk akkor. A lakosság korábban már több fórumon kinyilvánította, hogy nem akarnak ilyet a településre, majd rendkívül magas, közel 77 százalékos részvételi arány mellett voksaikkal is kifejezték elutasításukat, melyet most úgy tűnik, figyelmen kívül hagynak. Ugyanis december 21-én pénteken mégis kiadta a hatóság az engedélyt a madocsai kavicsbányára.

Júniusban elkezdődtek az aratások. Az első becslések arról szóltak, hogy idén kevesebb, de jobb minőségű őszi búza termett
Fotó: Mártonfai Dénes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában