Nincs sok fertőzött

2018.12.02. 16:06

Tünetmentes hordozók adhatják tovább a HIV-vírust

Magyarországon pillanatnyilag kedvező a HIV járványügyi helyzete. Tolna ezen belül is az alacsonyan fertőzött megyék közé tartozik.

Budavári Kata

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

December elsejét 1988-ban nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az AIDS elleni küzdelem világnapjává, hogy felhívja a figyelmet a halálos betegség elleni védekezés fontosságára, és hangsúlyozza a nemzetközi összefogás szükségességét.

Dr. Almási István, a Tolna Megyei Balassa János Kórház osztályvezető főorvosának tájékoztatója szerint a ’80-as évek elején leginkább csupán tudományos érdekességnek látszott, hogy az USA-ban a homoszexuálisok és az intravénás droghasználók között egy furcsa betegséget fedeztek fel, amely az immunrendszer legyengülése miatt szokatlan fertőzésekkel és korábban ritkán látott daganatok szaporodásával jár. Az új betegség végső kimenetele minden esetben halálos volt. Az orvosi kutatás azonnal megindult.

A felfedezése után az AIDS drámai mértékben elterjedt a fejlett világban. Magyarországon pillanatnyilag kedvező a HIV járványügyi helyzete. Legalábbis lényegesen jobb, mint a tőlünk nyugatra és keletre fekvő országokban.

A járvány kezdete óta jelentett esetek száma négyezer alatt van, és évente háromszáz körüli új fertőzöttet diagnosztizálnak. A szakembereket az aggasztja, hogy ennél lényegesen, nagyságrenddel több tünetmentes hordozó lehet az országban, akik a fertőzést folyamatosan adják tovább.

A jó hír az, hogy a HIV felfedezése után a kutatási aktivitás ezen a téren megnőtt, és korábban nem tapasztalt sebességgel fejlődött a gyógyítás. Ma már rengeteg olyan gyógyszerrel rendelkezünk, amelyek képesek gátolni a HIV szaporodását. A rossz hír az, hogy a vírusellenes szerek kutatásának fejlődése ellenére nincs olyan gyógyszerünk vagy eljárásunk, amivel teljesen és véglegesen meg lehetne gyógyítani a fertőzötteket.

A felelős és biztonságos szexualitás a legfontosabb

A legfontosabb a biztonságos és felelős szexualitás. A fertőzés kockázatát csökkenti például az ismeretlen partnerek kerülése, a gumióvszer használata. Nagyon fontos lenne, hogy a HIV-pozitívak minden esetben közöljék kezelőorvosaikkal az állapotukra vonatkozó információt. Ez nemcsak az ellátó személyzet védelme szempontjából fontos, hanem a beteg érdeke is. Ha valaki úgy gondolja, hogy megfertőződhetett, akkor a Tolna Megyei Balassa János Kórház Bőr- és Nemibeteg Gondozójában van lehetőség nevesített, vagy anonim HIV szűrésre. Az elmúlt évek statisztikáit nézve a megyében minden évben húsz-huszonkét beteget tartottak számon. Ezzel Tolna az alacsonyan fertőzött megyék közé tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában