hagyományok

2019.01.27. 16:00

A régi szokások szerint tartottak disznóvágást

A kulináris élvezetekről és a testvértelepülési kapcsolatok erősítéséről szólt a hagyományos disznóvágás Kakasdon.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

Az első disznótort 2001. január 20-án rendezték meg a völgységi településen, s azóta ez ünnep a faluban: minden esztendőben egyszer felvidéki, német és székely hagyományok szerint disznót vágnak egy időben, egy helyen.

Az eseményen ezúttal is részt vettek a testvértelepülések küldöttségei. Sebestyén Gábor, kakasdi alpolgármester elmondta, a felvidéki Deákit Jakócs Krisztina polgármester helyett Bukovszky Péter alpolgármester képviselte – az ő disznójuk idén hiányzott a sorból, ennek ellenére természetesen az ételek készítésénél megmutatták hagyományaikat –, elfogadta az invitálást a németországi Radibor első embere, Vinzenz Barbeschke, és az erdélyi Csíkfalva polgármestere, Balogh Zoltán is. Három nemzetiség ízvilága jelenik meg az asztalokon – tette hozzá Sebestyén Gábor.

Schellné Simcsik Orsolya, a vendéglátók polgármestere megjegyezte, kora reggel megemlékezéssel kezdték a napot, azokra gondoltak, akik már nem lehetnek közöttük, például a tavaly elhunyt Bányai Károlyra. A menüről szólva hozzátette: igazi ételínyencségeket kóstolhattak a vendégek. Reggelire például frissen sült máj, tokaszalonna, sült vér és kukoricakása (málé) került az asztalokra, délben székely csorbaleves, és a sváb hagyományok szerint, belsőségből készült vadas (saures) csillapította az éhséget. A vacsoránál a felvidékiek által készített rizses-májas hurka, a régi svábok ételei, a káposztás húsgombóc és a sült krumplis kolbász mellett természetesen az elmaradhatatlan székely töltött káposzta (galuska) sem maradhatott ki a kínálatból. A terített asztaloknál a külhonból érkező vendégekhez csatlakoztak a civil szervezetek, a helyi vállalkozók, valamint az iskolások, óvodások is.

Több százan az asztaloknál

A helyi önkormányzat és a német kisebbségi önkormányzat által szervezett, ünnepnek – és fő gasztronómiai eseménynek – számító disznóvágás után este ünneplőbe öltözött szinte az egész falu. A Faluházban rendezett vacsoránál asztali áldást mondott Mayer Mihály, kulturális esemény gyanánt a Sebestyén Ádám Székely Társulat táncosai és kórusa mellett a német önkormányzat énekkara lépett fel. A mintegy ötszáz emberből nem mindenki maradt a hajnalig tartó bálban, de így is háromszázan ropták a táncot a mulatságon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában