emlékház

2019.01.10. 11:30

Évről évre nő a szekszárdi Babits-emlékház látogatottsága

Jó állapotúak a Wosinsky Mór Megyei Múzeum kiállítóhelyeként működő Babits Mihály Emlékház bútorai, festményei, műalkotásai, ám idén valószínűleg újrafestik a belső tér falait. Szeretnék az elért színvonalat tartani, és örömre ad okot, hogy az emlékház látogatottsága tavaly is növekedést mutatott.

Brunner Mónika

Fotó: Archívum

A város főteréről nyíló, hajdan Kelemen-házként ismert otthon Babits Mihály anyai nagyszüleié volt, és bármilyen meglepő, de az évtizedek alatti számtalan felújításnak és rendszeres karbantartásnak köszönhetően megfelelő állapotban van.

– Idén a tervek szerint mindössze a ház belső terének falait festetjük le újra. Restaurálásra nincs szükség, a bútorok, műtárgyak, festmények csak portalanítást igényelnek, de természetesen az emlékházat rendszeresen ellenőrzik a szakemberek. Ez egy kétszintes lakóház, amelynek épsége megóvásának érdekében odafigyelünk arra, hogy egyszerre hányan tekinthetik meg a házat. Maximum ötven- fős csoportot tudunk fogadni – mondta lapunknak Lovas Csilla, a megyei hatókörű múzeum irodalomtörténész-főmuzeológusa.

A tavalyi évben is számos nyugdíjas-, diákcsoport látogatta Babits Mihály szülőházát, tárlatvezetéseket, rendhagyó irodalomórát tartottak, de sok család és pár is érkezett. Különösebb újítás nem indokolt, szeretnék a jelenlegi színvonalat tartani.

– Elégedettek vagyunk a látogatók számával, az elmúlt évekhez képest ismét szerény növekedést tapasztaltunk. Babits Mihály neve hívószó, rajta keresztül ismeri meg sok irodalomszerető Szekszárdot. Kiállításainkra a Kárpát-medence minden részéből érkeznek hozzánk – tette hozzá Ódor János Gábor, a múzeum igazgatója.

Teljesebb képet kaphat a látogató

Az Elő-hegyen lévő Cenci néni keresztje melletti földterület, valamint a kicsivel feljebb található Babits-tanya egykor Babits Mihály rokonságáé volt. A Szekszárdra látogatók még teljesebb képet kaphatnak a 20. század eleji magyar irodalom szimbolikus alakjának életéről, vívódásairól, családjának történetéről, mivel a helyszínekre rendszeresen szerveznek sétákat, programokat. A Babits Emlékház pedig a szokásos nyitvatartási idővel várja látogatóit idén is, keddtől vasárnapig 10–17 óráig, a belépő díjak idén sem emelkednek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában