hóhelyzet

2019.01.23. 17:30

Szerda reggelre ismét hólepel alá került a megye

Megint havazott, és a hó ugyan nem akadályozta, de megnehezítette a közlekedést megyénkben is. Reggel sokan indultak munkába, iskolába havas, latyakos utakon.

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

Ráfutásos balesetet szenvedett két teherautó az M6-os autópályán Paks térségében, a Pécs felé vezető oldalon keddről szerdára virradó hajnalban. A katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint egy ember beszorult járművébe, őt a paksi tűzoltók szabadították ki, és adták át a mentőknek. A műszaki mentés és a helyszínelés idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták. Az autópályán a teljes forgalmi korlátozást reggel hétkor oldották fel, a forgalmi helyzet dél körül állt vissza a megszokott kerékvágásba ezen a szakaszon.

Fotó: TMKI

Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjének tájékoztatása szerint egy cseh sofőr súlyosan, életveszélyesen sérült, az ukrán teherautó vezetője könnyű sérülést szenvedett. Délután egyig két sérüléssel járó, illetve két anyagi káros baleset történt a Tolna megyei utakon. A szóvivő szerint az a jellemző, hogy ilyen időben óvatosabbak az autóvezetők.

Szerdán reggel erre szükség is volt, hiszen hólepel borította a megyét. Közlekedni, sem autóval, sem gyalog nem volt egyszerű, több helyütt a járdákat, a kis utcákat és az alsóbbrendű utakat is hó borította. Az útinform szerint a Dunántúlon a fő- és mellékutak burkolata jellemzően havas, hókásás, másutt sónedves volt, a friss hó vastagságát az érintett területeken egy-négy centiméter közöttinek mérték. Napközben az autósok zömében sónedves, illetve vizes főutakon hajthattak, elszórtan találkoztak havas-latyakos a burkolattal. A mellékutak zömén kifejezetten télies útviszonyoknak megfelelően kellett vezetni. A látási viszonyok viszont nem rontottak a helyzeten, és a szél sem fújt.

Egy olvasónk arról számolt be, hogy reggel Szekszárdról Tamásiba tartott. A hókotrók sem még itt a városban, sem máshol nem boldogultak száz százalékig a reggelre leesett csapadékkal. A szokásosnál lassabban, óvatosabban lehetett haladni, voltak kifejezetten havas, illetve latyakos szakaszok. A férfi elmondása szerint szerencsére az emelkedőket és lejtős részeket letakarították, és nem volt nagy a forgalom.

Marad a felhős ég

Csütörtökön a havazás súlypontja átkerül a Dunántúlra, ekkor további, akár nyolc centiméteres lepel valószínű az útinform szerint. Az időkép arról informál, hogy csütörtökön inkább csupán további egy centiméteres hóra, inkább csak hószállingózásra kell számítani. Az ég csütörtökön és pénteken is felhős lesz, a Nap inkább csak a hétvégén lesz látható. A folytatásban is télies időre van kilátás, az előrejelzés szerint a jövő héten minden nap lehet számítani csapadékra, hóra, havas esőre. A hőmérséklet sem emelkedik jelentősen. Csütörtökön plusz öt Celsius fok körül, pénteken napközben is csak mindössze mínusz két fokot mérhetünk, a hétvégén és a jövő héten pedig nulla fok, illetve valamivel e fölötti hőmérséklet várható. Az enyhülésre a jelenlegi kilátások szerint február második hetéig kell várni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában