egészségügy

2019.02.06. 17:30

A betegek hosszabban élnek, és többen gyógyulnak meg közülük

A tavalyi évben 802 új és visszatérő daganatos esetet regisztráltak a Tolna Megyei Balassa János Kórházban. Az újak közül a legmagasabb számban az emlőtumoros megbetegedések fordultak elő, a sort pedig a vékonybélrák zárja.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

A szövettani feldolgozások számadatai alapján 802 új és visszatérő tumoros esetet regisztráltak a Tolna Megyei Balassa János Kórházban tavaly.

Az esetekből 195 emlőtumoros, 105 tüdőtumoros, 77 száj nyálkahártya- és gégetumoros, 75 húgyhólyagtumoros, 66 vastag- és végbéltumoros, 51 prosztatatumoros, 43 gyomortumoros, és szintén 43 melanomás megbetegedést kezeltek, így tehát a 802 esetből ezek számítanak az úgymond „vezető” daganatos betegségeknek Szekszárdon. Elenyésző számban fordultak elő a nyelőcsövet, a vesét, a herét érintő daganatok, a nőgyógyászati tumorok, a sort pedig a vékonybélrák zárja négy esettel.

Dr. Al-Farhat Yousuf belgyógyász-onkológus főorvos lapunknak elmondta, hogy a 802 eset közel 60-70 százalékában korai esetekről lehet beszélni, a betegek egy része biztonságos kezelésben vagy csak gondozásban részesül, mondhatni gyógyultnak számít.

Mint a statisztikai adatokból is kiderül, az emlődaganat továbbra is vezető daganatos betegség, viszont ez nem azt jelenti, hogy a legrosszabb, mivel a szűrővizsgálatokkal korai stádiumban felfedezhető, így a betegek többsége gyógyítható. A hiedelmek ellenére nemcsak nőket, de néhány férfit is érint, az adatok alapján évente 2-3-at. A betegek egy része maga tapintja ki az emlődaganatot, amelyet már csak akkor tud érzékelni, amikor a tumor nagysága 2 centiméter felett van. Számuk szerencsére elenyésző, ugyanis sokan járnak szűrésre, amely segíti az emlődaganat felismerését a korai stádiumban. A szűrések hatékonyságának köszönhetően a Tolna Megyei Balassa János Kórházba a betegek 80-90 százaléka korai stádiumban érkezik, közülük 30-40 százalék vesz részt kemoterápiás kezelésen.

Ugyanakkor a bizonyos betegségcsoportban három éve elkezdődött speciális génvizsgálatnak köszönhetően – amely azt szemlézi, hogy milyen mértékben van szükség kemoterápiás vizsgálatokra – a tavalyi évben 21 emlődaganatos beteg közül csak három részesült kemoterápiás kezelésben, a többieknél mindössze sugár- és hormonkezelést alkalmaztak. Korai operált emlőtumorok esetén az alkalmazott terápiás haszon tíz évre vetíthető, azaz amennyiben kiegészítő terápiára van szükség, az sokkal eredményesebb, mivel a többi daganat esetében öt évről beszélhetünk. Szerencsére a korai diagnózis és a modern terápiák mellett évről évre jobbak az eredmények, és kevesebb a mellékhatás.

A tüdődaganatos megbetegedések esetében a dohányzás és a poros munkaterületek növelik a kockázatot, emiatt fontos az éves mellkasröntgen-vizsgálat. Utóbbi ugyan a tbc felismerése miatt történik, ám általa több tumoros elváltozású megbetegedést fedeznek fel. Minden esetben figyelmeztetnek, hogy nem szűnő panaszok esetén, mint például a köhögés vagy a tüdőgyulladás, gondolni kell daganatos megbetegedésre. A szájnyálkahártya, valamint a gége daganatos elváltozásaival kapcsolatban a dohányzás, az alkoholizmus és a rossz szájhigiénia az elsődleges veszélyforrás, míg a vastag- és végbélrák, a gyomordaganat esetében a túlzott elhízás, a kevés mozgás, a húgyhólyagdaganatnál pedig szintén a dohányzás, a sok kávéfogyasztás az, amelyek miatt tartani lehet a kialakulásuktól. Húgyhólyagdaganat esetében jobban kell odafigyelniük magukra azoknak, akik hígítóval dolgoznak.

A prosztatatumorra jellemző, hogy már korai stádiumban felismerik, köszönhetően a PSA- , azaz a Prosztata Specifikus Antigén szűréseknek. A melanoma vegyesen jellemző férfiakra, nőkre, a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás miatt alakulhat ki, sajnos, ha áttétessé válik, akkor annak ellenére, hogy számos modern kezelés áll rendelkezésre – mint a biológiai, valamint az immunterápia –, a betegek többségénél a rossz kimenetel nem kizárható.

– Az emlőtumor, a vastagbél-, a prosztata-, a tüdő- és gyomortumorok esetében a Tolna Megyei Balassa János Kórházban elvégzett onkológiai ellátás eredményei megegyeznek a legjobb nemzetközi elvárt eredményekkel – mondta lapunknak Dr. Al-Farhat Yousuf. – Tavaly számos onkológiai rendezvényen mutattuk be eredményeinket, mint például az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) nagygyűlésén Chicagóban, az Európai Klinikai Onkológiai Társaság Kongresszusán (ESMO) Münchenben és a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság összejövetelén Budapesten, ahol tíz előadást tartottunk – tette hozzá.

Csaknem tízezer kontrollvizsgálatot végeztek

Tumorok esetében három prevenciós szintet különböztetnek meg. A primer szintnél az egyén próbálja elkerülni a daganatot okozó eseményeket, a szekunder szintnél már részt vett különböző szűréseken. A tercier szintnél már műtéttel eltávolított daganatról beszélünk, amikor a páciens visszatér a kórházba kontrollra. A statisztikai adatok alapján a Tolna Megyei Balassa János Kórház szakambulanciáján a tercier szinten összegezve 9811 kontrollvizsgálat történt. Az Onkológiai Osztályon 3191 kezelést végeztek. Az Onko-Team pedig összesen 2551 bizottsági jegyzőkönyvet készített, amelyek alapján a betegek terápiás terveit tárgyalja több szakma képviselője, hiszen jogszabályok határozzák meg, hogy az Onko-team tagjai döntsenek a beteg kivizsgálásáról és ellátásáról. Megfigyelhető, hogy ugyan egyre több a kezelés az előző évekhez képest, de ez nem hozta magával az új betegek számának emelkedését, inkább az áll a háttérben, hogy a betegek hosszabban élnek, és többen gyógyulnak meg közülük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában