konferencia

2019.02.15. 20:00

A kutató diák képes változtatni a világon

Közel hatvan középiskolás diák mutatja be saját munkájának eredményét az Élet- és Környezettudományi Tematikus Konferencián. A Tudományos Diákkörök XIX. Kárpát-medencei Konferenciája keretében tartott, kétnapos országos találkozónak a Szekszárdi I. Béla Gimnázium adott és ad otthont.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Biológia, gomba- és növénytan, ökológia, géntechnológia, környezetvédelem. Csak néhány azokból a témakörökből, melyekből tizenéves fiatalok tartanak előadásokat. A Kutató Diákokért Alapítvány és a Kutató Diákok Országos Szövetsége közös rendezvényén Hajós Éva, az I. Béla Gimnázium igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a házigazda szerep annak is köszönhető, hogy az intézmény országos hírnévre tett szert a természettudományos komplex tevékenység révén. Ács Rezső, Szekszárd polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutatási eredmények nem kerülnek fiókba, hanem alkalmazható tudást, a gyakorlatban is felhasználható ismereteket adnak. Gerzsei Péter tankerületi igazgató elismeréssel szólt a jelenlévő diákokról, akik a tananyag elsajátítása mellett nem sajnálták az időt a többlet ismeretekben való elmélyülésre. Rappay Bence, a KDOSZ alelnöke, az intézmény egykori diákja arra mutatott rá, hogy a jelenlévő fiatalok birtokában vannak a megtett és megtehető közötti különbségnek, ezzel pedig már előnyére változtatható a világ.

Az elismeréssel illetett ifjak egyike Herceg Olivér. Az I. Béla Gimnázium 9. osztályos tanulója a természet felszíni pusztító munkáját kutatja.

– Vizsgálataim alapján arra jutottam, hogy a Szekszárd-környéki szőlős területeken az erózió mértéke magas és a lebegtetett hordalék szállítás minimális – részletezte témakörét. – A kettő között összefüggés mutatható ki. Mindez kedvezőtlen jelenség. Munkámban kitértem arra is, hogy a megoldást részben az erózió elleni még hatékonyabb védekezés, illetve az úgynevezett ökotanya modell létrehozása jelentené.

A megnyitó után szekcióülések várták az előadókat.

Döntő, tavasszal

A konferenciára gyakorlatilag az ország minden részéből érkeztek diák előadók. A ma elkezdődött és holnap folytatódó szekció üléseken neves egyetemi és középiskolai szakemberekből álló zsűri kíséri figyelemmel a referátumokat. A legjobb eredményt elérő fiatalok bejutnak a Tudományos Diákkörök XIX. Kárpát-medencei Konferenciájának döntőjébe, mely a tervek szerint tavasszal lesz Szentesen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában