szankciók

2019.02.20. 17:30

Csak akkor hívja a segélyhívó számot, ha valóban baj van

A segélyhívó telefonszámok nem rendeltetésszerű használata komoly szankciókat von maga után.

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes

Naponta átlagosan 12–18 ezer hívás érkezik be országosan a segélyhívásfogadó központokhoz, amelyek mintegy harminc százalékánál van szükség intézkedésre. A segélyhívást fogadó operátorok – a szombathelyi és miskolci központokban – előszűrik a bejelentéseket, így már csak azokat a hívásokat továbbítják, amelyeknél ténylegesen szükség van beavatkozásra. Emellett a központból konferenciahívást is tudnak kezdeményezni, így egyszerre tudják értesíteni a mentőket, a katasztrófavédelmet és a rendőrséget. Az elsődleges intézkedések így időveszteség nélkül megtehetők. A segélyhívószámokat csak az életben, a testi épségben, az anyagi javakban okozott kárral, illetve a természetes és mesterséges környezet fokozott megrongálásával vagy ezek veszélyeztetésével járó esetekben szabad hívni – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

– Súlyos büntetésre számíthatnak azok, akik készakarva tesznek hamis bejelentést – mondta Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – A szándékosan megtévesztő jelzések ugyanis szabálysértésnek minősülnek. A törvény kimondja, hogy aki a hatóságnál, vagy közfeladatot ellátó szervnél vészhelyzetről, vagy rend­zavarásról valótlan bejelentést tesz, szabálysértést követ el. Az ilyen eseteket a katasztrófavédelem minden esetben jelzi a területileg illetékes rendőrkapitányság felé, amely eljárást indít az ügyben. Hiába nem mutatkoznak be, vagy használnak álnevet, a rendőrség a telefonszámuk alapján azonosítani tudja az elkövetőket. Ha bebizonyosodik a bűnösségük, akkor akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal is sújthatók, ráadásul minden alkalommal kötelezik őket arra, hogy a katasztrófavédelemnek térítsék meg a keletkezett vonulási költséget.

A szóvivő kiemelte, hogy a 112-es segélyhívó most már jól kiszűri a hívásokat. A katasztrófavédelem Tolna megyei műveletirányítására 2018-ban mindössze négy szándéknyi megtévesztő jelzés érkezett.

 

A szabálysértő fizeti a teljes cechet

A katasztrófavédelem a beérkező információk alapján különféle riasztási fokozatokba sorolja a beérkező jelzéseket – ismertette Boros Brigitta. Minél magasabb a fokozat, annál több tűzoltóautót riasztanak a helyszínre. Ez pedig a vonulási költségek növekedését vonja maga után, amelyek megtérítéséért a szabálysértő felel.

Az anyagiaknál sokkal fontosabb viszont, hogy egy szándékosan megtévesztő jelzéssel az adott térség mentő-tűzvédelmét veszélyeztetik. A tűzoltók a helyszínen mindig meggyőződnek arról, van-e valós vészhelyzet, és körbejárják a környéket is felderítés céljából.

Ez esettől függően perceket vehet igénybe, így egy rosszindulatú bejelentés kezelése a kivonulással elhúzódhat annyira, hogy ha ebben az időben valós beavatkozást igénylő esemény történik az adott térségben, akkor a valótlan bejelentésre riasztott tűzoltók csak később érnek a helyszínre. Ilyenkor más parancsnokságról kell tűzoltókat riasztani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában